De band tussen kleuter en moeder bepaalt zijn vertrouwen. Kleuters die een minder sterke band met hun moeder hadden, stellen als tiener gemakkelijker vertrouwen in vreemde mensen. Ze hebben andere normen rond sociaal gedrag ontwikkeld. (Bron: SCAN)

Slaapverlies wordt in de natuur niet altijd gecompenseerd. De gangbare gedachte is dat ‘verloren’ slaap wordt ingehaald, maar bij bavianen en andere apen in het wild is dat niet altijd het geval. Zowel dreigend gevaar als de behoefte aan sociale interactie kan ten koste gaan van de slaaptijd. ( eLife)

Het netvlies van onze ogen is vertaald in sensors. Ze moeten de basis vormen van artificiële visuele systemen, bijvoorbeeld voor zelfrijdende auto’s. Net als onze ogen zijn de sensors in staat hun gevoeligheid te variëren op basis van de lichtsterkte. ( Nature Electronics)

Mieren kunnen kanker ruiken. De diertjes hebben een training van amper enkele minuten nodig om de specifieke geuren van menselijke kankercellen te kunnen onderscheiden van gewone cellen. Het mierenleven draait op de detectie van geuren. ( iScience)

Beenweefsel kan switchen van ‘been aanmaken’ naar ‘been afbreken’. Het mechanisme steunt op intense communicatie tussen beendercellen via specifieke micro-RNA-moleculen (dat is iets anders dan het mRNA uit de coronavaccins). ( Nature Communications).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content