Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mensen worden ouder, maar hun gezondheid volgt niet. Gemiddeld zullen mannen tegen 2035 3,4 jaar langer leven, maar ze krijgen er slechts 0,4 gezonde jaren bij. Voor vrouwen is het respectievelijk 2,5 en 1,1 jaar. De cijfers zijn relevant voor de pensioendiscussie. (Bron: Nature Aging)

Strijd tegen armoede beïnvloedt de hersenen van baby’s. In arme gezinnen die een cashinjectie kregen, waren de hersenen van baby’s in de regel actiever dan in niet-gesubsidieerde omstandigheden. Dat kan zich vertalen in betere toekomstperspectieven. ( PNAS)

Uitlaatgassen hinderen bloemenzoekende insecten. Ze verhinderen dat vlinders en bijen bloemen ruiken, die ze nodig hebben voor hun overleving. Vooral dieselgassen zouden de parfums van bloemen zo sterk maskeren dat ze onzichtbaar worden voor insecten. ( Environmental Pollution)

Een gevoel van familiariteit remt crimineel gedrag. Het gevoel de politie te kennen, kan het gedrag van een crimineel zo bijsturen dat hij mogelijk afziet van een misdaad. Het concept valt onder de noemer ‘bekende vreemdeling’ (wat ook opgaat voor vedetten). ( Nature)

Robotkatten kunnen mensen met dementie bijstaan. De fake beestjes verbeteren de hersenwerking, en zelfs het humeur, van onder meer alzheimerpatiënten. De patiënten weten dat de beestjes niet echt zijn, maar toch interageren ze ermee. ( Issues in Mental Health Nursing).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content