Elke maaltijd lokt een ontsteking uit. Als we eten, krijgen we voedsel én bacteriën binnen. Bij gezonde mensen lokt dat een reactie van het afweersysteem uit, maar bij mensen met overgewicht kan het tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. (Bron: Nature Immunology)

Een vijfde van de jongeren slaapt slecht door sociale media. Liefst één (Britse) leerling op de vijf van de lagere middelbare school wordt ’s nachts wakker om berichten op de sociale media te checken. Dat verdrievoudigt hun kans op slaaptekort. (Journal of Youth Studies)

Er zijn minstens 2 biljoen sterrenstelsels. Een groep astronomen heeft ruim twintig keer meer sterrenstelsels ontdekt dan tot dusver werd aangenomen dat er zijn. Voorlopig kunnen we van die stelsels maar een fractie zien. (The Astrophysical Journal)

Besnijdenis vermindert het risico op aids. Onderzoek in West-Afrika wijst uit dat een aparte variant van het aidsvirus zich vooral verspreidt in gebieden waar weinig mannen besneden zijn. Net zoals bij het gewone aidsvirus zou de voorhuid besmetting vergemakkelijken. (PLOS ONE)

Er bestaan batterijen met een intern blusapparaat. Een kortsluiting in een lithium-ionbatterij, bijvoorbeeld in een smartphone, kan tot brand leiden. Wetenschappers hebben dat probleem omzeild door de batterij van een capsule met een brandvertrager te voorzien. (Science Advances)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content