Egoïstische mensen kijken niet vooruit. De activiteit van hun hersenen verschilt duidelijk van die van altruïsten – zelfzuchtigheid maakt het brein lui. (Bron: Cognitive, Affective & Behavioural Neuroscience)

Vulkaanuitbarstingen teisterden Eurazië. Ze leidden tussen de jaren 536 en 544 tot extreme koude, die gepaard ging met honger en ziektes als de pest. Zeker in het oosten liquideerden die ziektes de helft van de bevolking. ( Scientific Reports)

Aspirine kan nuttig zijn als je rouwt. Het middel zou de kans op problemen met hart en bloedvaten dan licht verminderen – studies wijzen uit dat, bijvoorbeeld, de kans op een hartaanval de dag na de dood van een geliefde 21 keer hoger is dan anders. ( Psychotherapy and Psychosomatics)

Infecties tijdens de zwangerschap kunnen een kind hinderen. Zelfs als de moeder griep heeft, kan dat de hersenontwikkeling van haar ongeboren kind beïnvloeden. Het zou zijn geheugen kunnen hinderen en de kans op aandoeningen als schizofrenie verhogen. ( Nature Neuroscience)

De moderne mens is vroeger in het huidige China aangekomen dan gedacht. Dat zou 100.000 jaar geleden gebeurd zijn, in het zuiden van het land. De gangbare gedachte is dat onze voorouders Afrika pas 70.000 jaar geleden verlaten hebben. ( Nature Ecology & Evolution)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content