Axel Merckx heeft de Trofee voor Sportverdienste gewonnen, als beloning voor zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen van Athene. De 32-jarige wielrenner haalt het onder anderen van hardloopster Kim Gevaert. Een sporter kan de trofee slechts eenmaal winnen.

Vlaams VLD-volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams parlement André Denys volgt SP.A’er Herman Balthazar op als gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Balthazar gaat op 1 december met pensioen.

De Belgisch-Congolese zanger Papa Wemba is door een rechter in Parijs veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 26 met uitstel, wegens mensensmokkel. De populaire artiest heeft honderden Congolezen illegaal over de Europese grenzen geholpen door hen aan te melden als muzikale begeleiders. Doordat hij vier maanden in voorarrest heeft gezeten, mag hij de gevangenis verlaten.

Nationale rallytrots François Duval neemt volgend seizoen de plaats in van zijn idool Carlos Sainz bij Citroën. De tweevoudige Spaanse wereldkampioen houdt het racen voor bekeken. Zijn Belgische superfan krijgt wereldkampioen Sébastien Loeb als ploegmaat en strijdt straks misschien zelf om die wereldtitel.

De als auteur herboren moordenaar Johan Vanhenden zit minstens een half jaar achter de tralies voor het schrijven van een boek over de moord op zijn vrouw in 1994. Die literaire uitspatting was de 45-jarige West-Vlaming bij zijn voorwaardelijke vrijlating uitdrukkelijk verboden. Vanhenden publiceerde het boek onder een schuilnaam, maar ontmaskerde zichzelf in de pers.

Modekoning Karl Lagerfeld sluit een verlenging van zijn samenwerking met kledingketen H&M uit. De excentrieke ontwerper van Chanel had op vraag van H&M een collectie ‘voor het gewone volk’ gemaakt, zag die spullen uit de winkels vliegen, maar vindt het verfoeilijk dat zijn ‘mode voor slanke mensen’ ook in grote maten is uitgebracht.

De zoon van IJzeren Dame Margaret Thatcher, Mark Thatcher, die beschuldigd wordt van poging tot staatsgreep in het Afrikaanse oliestaatje Equatoriaal-Guinea, weigert op zijn proces te verschijnen. De naar Zuid-Afrika uitgeweken Brit staat samen met meer dan twintig vermeende handlangers terecht voor een mislukte coup in maart. De twee hoofdverdachten riskeren de doodstraf.

De Britse rockgroep The Who, die sinds 1965 het eeuwige leven heeft dankzij haar klassieker My Generation, maakt volgend jaar een comeback. Dat twee van de vier groepsleden dood zijn en gitarist Pete Townshend amper hoort wat hij speelt wegens jarenlange overbelasting van de trommelvliezen, vormt blijkbaar geen bezwaar. De beloofde nieuwe langspeler bevat het eerste verse Who-werk sinds 1982.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content