Sabine Dardenne scheert hoge toppen met haar relaas over de lijdensweg tijdens en na haar ontvoering door Marc Dutroux. Ik was 12 en fietste naar school verschijnt in 30 landen en in 14 talen, haar uitgever verwacht een verkoop van minstens 2,5 miljoen stuks. Meer van dat? De intussen 20-jarige jongedame uit Doornik noemt haar debuut ‘mijn eerste en laatste boek’.

Rode Duivels-aanvoerder Bart Goor is door de wereldvoetbalbond FIFA geschorst voor vijf interlands en krijgt er een boete van 6500 euro bovenop, voor het spuwen naar een tegenspeler in de wedstrijd België-Spanje. Die sanctie houdt de Limburger tot het einde van het jaar aan de kant als international. Verdediger Eric Deflandre moet drie interlands missen, omdat hij de scheidsrechter in de partij tegen Spanje uitschold.

Concertpromotor en Vlaams VLD-parlementslid Herman Schueremans ontvangt het ereburgerschap van de gemeente Rotselaar. Die wil zo haar waardering laten blijken voor de internationale bekendheid die deelgemeente Werchter kreeg dankzij het gelijknamige rockfestival van de Schuer. Ook podiumbouwer Hedwig De Meyer mag zich ereburger noemen.

Voetbalmonumenten Franz Beckenbauer en Michel Platini hebben zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA. In 2006 kan een van hen de Zweed Lennart Johansson opvolgen. De beroemde Duitser en de nog beroemdere Fransman nemen het op tegen enkele onbekende kandidaten.

Wielrenner Jo Planckaert tekent beroep aan tegen zijn schorsing van twee jaar en een boete van ruim 6000 euro wegens dopinggebruik. Hij houdt zijn onschuld staande en zoekt gerechtigheid bij het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne. Collega Chris Peers, die in dezelfde zaak is veroordeeld, begint liever aan een nieuw leven als horeca-uitbater. Derde veroordeelde Johan Museeuw houdt eventuele acties in beraad.

Meer dan een kwarteeuw na zijn dood heeft Elvis Presley nog altijd een jaarinkomen van 40 miljoen dollar, dankzij de inning van auteursrechten, zijn platenverkoop en de inkomkaartjes voor Graceland. In de hitparade van best verdienende dode beroemdheden, opgesteld door het zakenblad Forbes, gaat The King onder andere Charlie Brown-striptekenaar Charles Schulz (35 miljoen) en Lord of the Rings-auteur J.R.R. Tolkien (23 miljoen) vooraf. John Lennon staat op vier.

De populaire Belgisch-Congolese muzikant Papa Wemba heeft voor een Franse rechtbank toegegeven dat hij ‘een beetje’ medeplichtig is aan mensensmokkel. Hij dicht zichzelf een ondergeschikte rol toe in de zaak. De voorbije jaren zou Wemba tientallen Congolezen België en Frankrijk hebben binnengesmokkeld, onder het voorwendsel dat ze deel uitmaakten van zijn begeleidingsgroep. Hij zou tot 4500 dollar per ‘reisgezel’ hebben opgestreken.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is George W. Bush door het Britse Total Film Magazine bekroond tot ‘meest overtuigende filmslechterik’ van het jaar. Die onderscheiding dankt hij aan zijn glansprestatie in Fahrenheit 9/11 van Michael Moore.

Samengesteld door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content