De Vlaamse lettermeester Gerard Walschap (1898-1989) wordt volgend jaar postuum vereeuwigd via een standbeeld aan de Antwerpse Sint-Paulusplaats. Beeldhouwer Wilfried Pas, die eerder Paul van Ostaijen en Willem Elsschot onder handen nam, is net als Walschap geboren in Londerzeel en uitgeweken naar Antwerpen. Vijftien replica’s van het beeld worden verkocht aan 2500 euro per stuk.

Coldplay-zanger Chris Martin moet de tol betalen voor zeventien miljoen verkochte cd’s: de Engelse rockster heeft een stalkster die beweert zijn moeder te zijn. In plaats van zich voor de vrouw te verstoppen, kiest hij voor de tegenaanval: hij eist 28 jaar achterstallig zakgeld.

Dirk Bikkembergs krijgt de transfer van zijn dromen: hij mag de pakken ontwerpen die de spelers van FC Barcelona voor en na de wedstrijd dragen. Het vooruitzicht van een sexy snit voor Ronaldinho, Deco en Samuel Eto’o brengt de voetbalgekke modevirtuoos in artistieke extase. De knoeiers van Inter Milaan, zijn vorige balvaardige klant, inspireren hem niet meer. Maar voor Juan Veron en Adriano wil hij nog altijd wel zijn potlood en naald bovenhalen.

Brad Pitt heeft een origineel plan bedacht om paparazzi het leven zuur te maken: foto’s van zichzelf maken en naar de roddelpers sturen. De kiekjesjager die de acteur onlangs in Kenia betrapte met zijn vers lief Angelina Jolie, krijgt een half miljoen dollar voor zijn foto’s van het celebritykoppel. Schandalig veel geld verdienen met bocht: dat kan Pitt naar eigen zeggen beter dan wie ook.

Filmgladiator Russell Crowe riskeert vier jaar cel voor slagen en verwondingen en het bezit van een verboden wapen. Het wapen in kwestie is een telefoon, de slagen en verwondingen zijn beland in het gezicht van een New Yorkse hotelbediende. Tijdens een adembenemende woede-uitbarsting raakte Crowe de man met een telefoontoestel dat dienst weigerde, op even pakkende wijze betuigde hij nadien spijt. Het slachtoffer kent de gebruiken in Hollywood en vraagt anderhalf miljoen dollar voor zijn rol als stuntman.

Misdaadschrijfster Joke Spaey is de eerste vrouwelijke winnaar van de Gouden Strop, de belangrijkste onderscheiding voor spannende boeken in het Nederlands taalgebied. Een hele prestatie van de Vlaamse debutante, niet het minst omdat ze overdag als eindredactrice bij Flair werkt en ’s avonds in Dood van een Soldaat moest omschakelen van ‘sprankelende oogmake-up’ en ‘feel-good-bloesjes’ naar geestelijke verminking en oorlogsleed. (Zie ook p. 68)

De Amerikaanse Lionel Schriver heeft de Orange Prize voor vrouwenfictie gewonnen voor haar ophefmakende bestseller We Need to Talk about Kevin. Daarin voert ze een jonge moeder op die haar zoon verwijt dat hij haar carrière en haar huwelijk ruïneert. Het wordt dus nog even wachten op de nieuwe babyboom…

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content