Kunstenaar Serge Vandercam, een van de bezielers van de befaamde Cobra-beweging, is vorige week op 80-jarige leeftijd gestorven na een slepende ziekte. De Belg had niet alleen succes als schilder, hij oogstte ook lof als regisseur, fotograaf en beeldend kunstenaar. Cobra werd onsterfelijk dankzij Pierre Alechinsky en Karel Appel.

Wayne Rooney, de 19-jarige wonderboy van het Britse voetbal, heeft de populaire boysband Westlife gevraagd als muzikale ondersteuning tijdens zijn huwelijk. De groep is naar eigen zeggen vereerd met het voorstel van de Manchester United-spits. Wat erop wijst dat bepaalde voetballers grotere sterren zijn dan de popsterren zelf.

De Duitse actrice Brigitte Mira, bekend dankzij haar rollen in de film Angst essen Seele auf en de tv-serie Berlin Alexanderplatz van de eigenzinnige regisseur Rainer Werner Fassbinder, is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden in Berlijn. Haar carrière omspant een periode van ruim 70 jaar. Tussendoor trad ze vijf keer in het huwelijk ‘zonder te kunnen koken’.

Wordt Bono de nieuwe voorzitter van de Wereldbank? Als het van VS-minister van Finan-ciën John Snow afhangt: meteen. Niet zozeer omdat de schatrijke U2-voorman nog beter is in geldzaken dan in zingen, maar omdat hij zich inzet voor de economische ontwikkeling in arme landen. Zoals Bono een politiek geëngageerd muzikant is, zo blijkt Snow ook een muzikaal ge-engageerd politicus.

Gewezen minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Groen!) heeft het Europees Octrooibureau in München overtuigd om het Amerikaanse biotechbedrijf Thermo Trilogy geen patent toe te kennen op een schimmelwerende olie uit de neemboom. Het bedrijf was eropuit Indiase boeren te beroven van eeuwenoude kennis, aldus Aelvoet.

De Amerikaanse rapper 50 Cent wordt digitaal gekloond om de hoofdrol te kunnen vertolken in de videogame 50 Cent: Bulletproof. De eerste game is alvast gebaseerd op waar gebeurde feiten. Negen kogels in het lichaam en toch blijven leven: de superster heeft het écht klaargespeeld.

Gewezen wereldkampioen schaken Garry Kasparov houdt zijn profcarrière voor bekeken. De Rus is het geknoei en het gebrek aan (financiële) steun van de Internationale Schaakfederatie FIDE meer dan beu. De verstandhouding zit al scheef sinds 1993, toen Kasparov samen met enkele collega’s de Professional Chess Association oprichtte als tegenpool van FIDE.

De Amerikaanse filmster Sandra Bullock is betrokken bij een grootschalige smokkeloperatie vanuit Europa. Dat heeft ze zelf verklaard. De smokkelwaren zijn braadworsten uit het Duitse Nürnberg. Die haalt Bullock naar eigen zeggen bij drie geheime bronnen. En dat is echt wel stout, want de import van vleeswaren in de VS is verboden.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content