Van 15 mei af heeft Knack zijn eigen honk op het Internet. Hoe komt u daar terecht en wat treft u allemaal aan op de nieuwe site ?

EEN PLEK OP HET NET betekent tegenwoordig bijna zoveel als een plaats onder de zon. En wie wil nu geen vrij redelijk bestaan ? In de kring van Internet-gebruikers geldt ik val te lezen op een site zelfs al onbewust als elektronische variant op ik denk, dus ik besta, René Descartes. Vooruit dan maar. Zonder Gutenberg daarom af te zweren.

De zopas geopende Internet-site van Knack kan het gedrukte nieuwsmagazine immers niet vervangen. Om vele redenen. Neem alleen al de gebruiksvriendelijkheid of de prijs-kwaliteit van het magazine dat u in handen hebt. Voor minder dan de prijs van een fles wijn leest, geniet en informeert u zich in bed of in bad. Een Internet-kopie kan er niet tegenop. Vandaar dus geen kopie van het gedrukte magazine, daar bestaan cd-roms voor, maar wel een aanvulling ervan. Via geïllustreerde samenvattingen van artikels, onder meer. Zo kan u snel kennis nemen van de essentie van een tekst, alvorens hem bijvoorbeeld volledig te gaan lezen in het gedrukte nummer. Of omgekeerd : na lectuur van artikels die hem boeien, plukt de lezer de hoofdlijnen van het Net. Pro memorie.

GEBALD.

De syntheses van de teksten uit Knack worden dagelijks bijgewerkt, eventueel aangevuld met nieuwe informatie. Van series, zoals er nu een loopt over Hongkong, verneemt de Internet-surfer wat in vorige afleveringen stond. De dubbele inhoudspagina, die u vooraan in dit nummer raadpleegt, is ten geleide overgenomen. Ze vormt met De Week in België en De Week in de Wereld een spiegel van actualiteit en spraakmakende onderwerpen.

Alles is gebald in een notendop, voor snel gebruik. Alleen de wekelijkse pagina Modem uit de rubriek Modern Leven gaat voluit op de site, wegens geëigend krachtvoer in het netwerkmedium. Hoewel, wat is voluit ? Ook Modem bestaat uit korte stukjes. Veel scrollen is er dus niet aan. De hyperlinks in teksten blijven voorlopig ook beperkt. Voor de leek : links zijn onderlijnde woorden, die bij het aanklikken met de muis naar een explicietere uitleg voeren.

Op de site schakelt u moeiteloos over van Knack op Weekend Knack en omgekeerd. Weekend Knack laat de klikker kiezen uit 16 onderwerpen (culinair, wonen, reizen, mode…) en vat gepubliceerde interviews en besproken trends samen. Het biedt ook handige informatie zoals het recept, de cd, de film van de week. Wat een tijdje actueel blijft, kan u opvragen met de archief-button. Er is gedacht aan wedstrijdjes en er worden links gelegd naar andere sites.

Zijwegen leiden naar informatie waar een mens zich al eens suf naar zoekt. Over de Roularta Media Group, die veel meer is dan de uitgever van Knack ; over evenementen, seminaries, abonnementen. Met een klik belandt u zelfs in de boekenwinkel.

Communiceren met de redactie kan via de e-maillink, die op de homepage staat (voor Knack : info@knack.be ; voor Weekend Knack : weekend@knack.be). Wie een briefje schrijft bestemd voor de rubriek ?Het Laatste Woord?, om te reageren op een artikel, moet wel zijn naam en gewone adres opgeven. Dat is ook de regel via de normale, laten we zeggen fysieke post.

Om alle misverstanden te vermijden : Roularta Media Group had al eerder een website op Internet (http://www.roularta.be). Maar de gezamenlijke URL ( Uniform Resource Locator) het Internet-adres ofte location waarop u de site van Knack en Weekend Knack vindt, is http://www.knack.be

F.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content