Bart Cornand
Bart Cornand Redacteur Knack

Jef Neve en José James passen voor het grote gebaar.

‘Allez Cornand, ga je nu echt die debuutplaat van José James niet bespreken?”Nee.’

‘In De Morgen heeft hij vijf sterren gekregen.’

‘Wie niet?’

‘Maar ze zeggen dat hij dé jazzzanger van het moment is.’

‘Kennen jullie nog mannelijke jazzvocalisten?’

Heel in de verte, nog voorbij het erf van boer Van Paemel, riep de koekoek.

Twee jaar na The Dreamer is de jonge Amerikaanse zanger José James goed op weg om een Grote Naam te worden. Omdat alleen wichelroede-lopers nooit twijfelen, zette ik vorige week die debuutplaat nog eens op. De ontgoocheling was even groot als de geruststelling: op die cd gebéúrt niets, nog steeds niet. Jazeker, James is anders dan zijn collega’s. Hij past voor de grote emotie, voor de slaap-kamerogen, voor de gebalde vuist op het hart. Maar vocaal kwam hij niet verder dan gemompel, en instrumentaal viel er al helemaal niets te beleven: zijn band werd in de mix onder het tapijt weggemoffeld. Geen drang, geen drive, geen urgentie. Geen recensie.

Dat de Vlaamse pianist Jef Neve compatibel zou zijn met James, leek twijfelachtig. In de voorbije acht jaar groeide zijn reputatie op basis van drie goede tot uitstekende cd’s, maar samen met zijn faam zwol ook zijn aandrang tot bravourespel en bombast – zijn laatste trio-cd Soul in a Picture was bij momenten way over the top.

En nu ligt daar For All We Know, de langverwachte duoplaat van James en Neve, op het prestigieuze Impulse!-label nog wel. En die is heel goed. De muzikale selectie is opmerkelijk: negen standards, stuk voor stuk ballads, van Autumn in New York tot Lush Life. Sterke kerels die daar nog iets boeiends van weten te maken. Precies daarin zit de sleutel tot deze opnames: James en Neve proberen geen sterke kerels te zijn. Dit zijn twee goeie muzikanten die klein durven te zijn, die klein zingen en klein pianospelen, en daarmee bijzonder intieme, troostende muziek spelen. James zingt zelden voluit – hij lijkt naast je te staan in de woonkamer, als een vriend die een nieuw liedje wil laten horen maar je vriendin die staat te telefoneren niet wil storen. Luister naar dat ingehouden, wat kortademige vibrato. En hoor hoe Neve zich hier een nieuw, licht toucher aanmeet – mijlen verwijderd van de zware linkerhand die hem vroeger parten speelde.

For All We Know is geen vocale jazzplaat. Het is een stiekeme liefdesverklaring op een klein briefje, een vergeelde foto van twee jongetjes in korte broek, bakerende muziek zoals je die dezer dagen te weinig te horen krijgt.

JOSé JAMES & JEF NEVE, FOR ALL WE KNOW, IMPULSE!/UNIVERSALECONCERTEN: 16 JUNI, ROMA (BORGERHOUT), 12 AUGUSTUS, JAZZ MIDDELHEIM (ANTWERPEN)

Bart Cornand

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content