Peter Vandeweerdt

Het eindejaar brengt verschillende knappe kinder-cd’s, met die van Klara voorop.

Elke grote muziekzaal die zichzelf respecteert heeft vandaag een programma voor kinderen, en hetzelfde geldt voor de grote orkesten. Speciale workshops, aangepaste opvoeringen, zelfs opnames. DeFilharmonie heeft bijvoorbeeld een eigen website voor kinderen (http://kid.defilharmonie.be/kid) en nam twee erg leuke cd’s op rond de Notenkrakersuite van Peter Tsjaikovski en Peer Gynt van Edvard Grieg.

Eigenlijk werd relatief weinig bekende klassieke muziek speciaal voor kinderen geschreven. Je hebt natuurlijk Peter en de Wolf van Sergej Prokofjev, en op educatief vlak is er Benjamin Brittens Young Per-son’s Guide to the Orchestra. Dat heeft trouwens eindelijk een hedendaagse opvolger gekregen. Hij heet Different Voices, werd gecomponeerd door Debbie Wiseman met acteur Stephen Fry als verteller, en is frisser en minder stereotiep dan de compositie van Britten. Later meer.

Heel vaak zijn cd’s voor kinderen gebaseerd op één compositie. De cd’s van Klara4Kids vertrekken vanuit het omgekeerde standpunt: er worden composities bijeengebracht rond een bepaald motief, en dan wordt er een verhaal rond geweven. De eerste opname heette Prinsen en prinsessen en heeft muziek van Mendelssohn, Moessorgski, Grieg en Saint-Saëns. De tweede, die net uit is, heet Ezels en elfen. Dit keer zijn er negentien opnamen van een hele reeks bekende componisten en twee traditionele liederen. Goed gekozen muziek die tot de verbeelding spreekt, zoals Rimski-Korsakovs Vlucht van de Hommel, de Knekeldans van Saint-Saëns en De Falla’s Vuurdans.

Het in een boekje afgedrukte kettingverhaal zou je een vervolg op Hans en Grietje kunnen noemen. De heks is verslagen, en beide kinderen moeten weer naar huis. Onderweg wordt Hans onder meer tijdelijk omgetoverd tot een ezel (net als in Shake-speares Midzomernachtsdroom en dan ook begeleid door Mendelssohns versie van dat stuk), ze komen heks Baba Yaga tegen (die we kennen uit Moessorgski’s Schilderijententoonstelling) en nog heel wat merkwaardige wezens uit het sprookjesbos.

Een leuk sinterklaasgeschenk, al vinden we dat het kettingverhaal af en toe wat rammelt, en het taalgebruik is soms wat moeilijk voor de doelgroep. Het boekje is erg mooi uitgegeven en de tekeningen van Gerda Dendooven passen perfect bij het sprookje. Op de site www.klara4kids.be vindt u naast meer uitleg over de boekjes en de aankondiging van een Klara4Kids-dag in februari ook educatieve fiches bij dit verhaal.

EZELS EN ELFEN, SAMENSTELLING EN VERHAAL LIESBET VEREERTBRUGGHEN, KLARA I.S.M. EMI.

Meer klassiek op blogs.knack.be/dissonant

Peter Vandeweerdt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content