Het probleem van de steden zien, is het oplossen. Denkt ook de Vlaamse regering, en ze maakt er werk van.

De Vlaamse regering wil werk maken van de vernieuwbouw en de versterking van de stedelijke centra. Dat is bij de grootdistributie niet in dovemansoren gevallen. Om bij de regering op een goed blaadje te komen, werd in Wijnegem het gebouw van Sarma deskundig met de grond gelijk gemaakt. In de plaats komen uitbreiding van de bestaande GB-vesting en dertig à veertig winkels die aansluiten bij het Wijnegem Shopping Center. Wijnegem is een middelgrote stad met 8.554 inwoners, die allemaal vier keer per dag het winkelcentrum bezoeken, en is gelegen naast het kleinere maar door zijn grootspraak beter bekende Antwerpen.

De grootdistributie voldoet aan alle verzuchtingen van het Vlaamse beleid : er wordt gerenoveerd en het winkelcentrum, zelf al een zelden gezien pareltje van architektuur, wordt versterkt. Minister van Ruimtelijke Ordening Eddy Baldewijns (SP) mag tevreden zijn. Met de sanctionering van de bouwovertredingen wil het nog zo best niet lukken, maar daar maalt niemand om. Tenslotte is dat meer een dwaze gedachte, alsof een minister van Justitie zou aankondigen dat dieven niet langer geregistreerd, maar ook bestraft zouden worden. Weg daarmee. Maar met wat zich in Wijnegem afspeelt, is er hoop voor het Vlaams ruimtelijk beleid.

Jammer dat niet iedereen het zo ziet. Neem nu de Antwerpse VLD, de partij die met ministers van Ruimtelijke Ordening als Jean pede en Louis Waltniel bewees niet bang te zijn om de vastgoedsector tegen de haren in te strijken om een waarachtige trendbreuk te verwezenlijken, en voor wie geen ruimte te klein was om onbebouwd te laten. Die VLD beweert dat het bestaande winkelcentrum voor verkeersoverlast in Deurne en Wijnegem zorgt. Sterker : zo’n winkelcentrum zuigt de kern van Antwerpen leeg. Waar halen ze het ? Volgens sommige liberalen is de bouw van meubelboulevards en andere Wijnegem Shopping Centra zowaar de doodsteek voor de kleinhandel in Antwerpen.

Voor alle duidelijkheid : de VLD mag in kleine entiteiten als Antwerpen wel meebesturen, op belangrijke bestuursniveaus zit de partij in de oppositie. Die oppositierol verklaart waarom de liberale partij niet door dik en dun achter de lange-termijnvisie van Baldewijns en zijn collega Leo Peeters (SP), de minister van de steden, staat. De VLD verliest zich in dorpspolitiek gehannes en ziet de grote lijnen van het doorwrochte regeringsbeleid niet.

Sinds hij minister is, zag Peeters namelijk het uitzichtloze van de situatie in de steden in. Met kleine renoveringspremies voor middenstanders als GB-Inno-BM wil hij het tij keren, want als socialist weet Peeters dat een welvarende middenklasse de basis van elk sociaal weefsel is. Als dat winkeltje in Wijnegem straks succes kent, kan die stad verder uitgroeien tot mainport en steunpilaar van de Vlaamse economie. Met Antwerpen zullen daar dan ook de stedelijke problemen verdwijnen. Daarna is het de beurt aan Genk en Hasselt. Omdat de Vlaamse regering een visie heeft, brengt ze nu alles in gereedheid om in de heide van Waterschei een winkelcentrum, twee keer zo groot als dat in Wijnegem, neer te poten. Het oplossen van de stedelijke problematiek is een kwestie van tijd en visie. En van politieke moed.

Pasen (foto : Patrick De Spiegelaere).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content