Kennis vermindert stigma

Gezondheidsnieuws is hot. Allerhande (al dan niet wetenschappelijke) studies worden gretig ‘vertaald’ naar het brede publiek. Maar de toegankelijke koppen en conclusies zijn weleens kort door de bocht, onnauwkeurig, ongenuanceerd of flagrant onjuist. Het team achter www.gezondheidenwetenschap.be van het Centrum voor Evidence-Based Medicine neemt gezondheidsnieuws onder de loep. In het boek Champagne voorkomt dementie, geredigeerd door Marleen Finoulst (hoofdredacteur van Knack Bodytalk), vind je een selectie van ‘opgepikt’ nieuws rond psychisch welzijn. Het nieuws en de oorspronkelijke studie worden in de weegschaal gelegd, helder geduid én aangevuld met betrouwbare richtlijnen en websites voor mensen met de betreffende aandoening of kwetsbaarheid. “Een belangrijk boek als tegengif tegen desinformatie en stigma”, looft psychiater Eric Thys.

Champagne voorkomt dementie. Zin en onzin over psychisch welzijn. Marleen Finoulst (Red.), Elizabeth Bosselaers, Martine Goossens, Sanne Boonen en Patrick Mullie, CEBAM en Gompel&Svacina, 2019, 151 blz., ISBN 9789463711678.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content