Het interbancaire projekt Isabel.
Banken en uitgevers brengen in de nabije toekomst een uitgebreid dienstenpakket op de markt. Pc-banking, telewinkelen, spelen en surfen op het Internet… allemaal voor een zacht prijsje. Het interbancair projekt heet Isabel. De drager van het dienstenpakket heet Isanet.
De grootste zeven Belgische banken werken mee aan Isabel ( Interbank Standards Association BELgium). Het projekt valt uiteen in een beveiligd netwerk en een universele programmatuur voor veilige verrichtingen. Het veilig uitwisselen van financiële informatie zoals overschrijvingen en digitale aankopen vanuit één programma per eindgebruiker moet binnenkort mogelijk zijn. Met dezelfde programmatuur kan en mag een klant meerdere rekeningen bij verschillende banken beheren vanuit één pakket. De standen van alle rekeningen met één oproep nakijken, wie droomt er niet van ?
De tijd van de ingewikkelde modem-kommunikatie met kermit of pelican is voorbij. ?We streven geen differentiatie op technologie meer na,” zei projektleider Johan De Meyer.
Begin december traden ook de uitgevers toe. Concentra ( Het Belang van Limburg), Rossel ( Le Soir), Roularta Media Group ( Knack, Trends), Uitgeversbedrijf Tijd ( De Financieel Economische Tijd) en de Persgroep ( De Morgen, Het Laatste Nieuws) vormden maanden voordien Belgium Online. Aanvankelijk was Belgium Online samen met Belgacom aktief op het Internet, maar met de komst van Telenet Vlaanderen keken de uitgevers in die richting. Toen Telenet steeds meer tegenwind kreeg, stapten alle uitgevers op de Vlaamse Uitgeversmaatschappij ( De Standaard/Het Nieuwsblad) uit het Telenetprojekt en gingen met Isanet in zee.
Isanet, zo heet het netwerk voorlopig, moet net als Telenet de Belgische informatiesnelweg worden. Isanet vormt een geheel met Isaserver (kant banken) en Isasoftware (kant klanten).
Isabel ontwikkelt niet alleen een Windows-programma voor de klanten, maar baat tegelijk ook een nationaal telekommunikatienetwerk en een centraal computercentrum uit. Daardoor wordt Isabel niet alleen een elektronische snelweg tussen de banken, maar ook tussen de bedrijven onderling. Ondertussen werkt Isabel ook aan oplossingen rond interbancaire handtekeningen zodat bedrijven voortaan hun betalingen met één enkele kaart en kode kunnen uitvoeren. Vooral het aspekt van de universele digitale handtekening spreekt tot de verbeelding. Aan visie ontbreekt het de banken niet.
Omdat iedereen een elektronisch adres krijgt, wordt het mogelijk om elektronisch te bestellen, te faktureren, te e-mailen en te adverteren. De uitgevers moeten net als bij andere online diensten het volk lokken. Als toemaatje wil Isabel ook een achterpoortje naar het Internet gaan aanbieden in België. Wordt Vervolgd.
The New Scientist : oog voor de inhoud.