Isabeau Goddé

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Isabeau Goddé (23) is een van de jonge designtalenten die straks worden voorgesteld op het Design Fest Gent.

Welk werk gaat u er tonen?

Isabeau Goddé: ‘No time to Waste’. Het is mijn afstudeerproject voor de opleiding master in textieldesign die ik vorig jaar voltooide aan het KASK.

Waarover gaat dat project?

Goddé: Het is het resultaat van mijn zoektocht naar de mogelijkheden van een vaak verwaarloosd bijproduct in de textielindustrie: pluis. Toen ik enkele textielfabrieken bezocht, viel mij op hoeveel pluis of afval er overal op de vloeren en achter de machines lag. Het deed me denken aan de tijd van Daens. Ik vroeg of ik wat van dat pluis mee naar huis mocht nemen om er iets mee te bedenken. Enkele bedrijfsleiders keken verbaasd: wat een vreemd idee.

En toen?

Goddé: Met het pluis uit een linnenweverij dat geen resten van lijm of chemicaliën bevatte, maakte ik pluisvellen. Je kunt ze best vergelijken met papiervellen. Ik maakte er ook herbruikbare papierblokken mee: als je die in het water dompelt, kun je ze opnieuw gebruiken. Op die manier wordt pluis een circulair product. Ik heb die techniek ook gehanteerd om een paravent te maken, die straks ook te zien zal zijn op het designfestival.

U wilt op die manier mensen laten nadenken over het begrip afval?

Goddé: We mogen afval niet langer als compleet waardeloos beschouwen. Integendeel, het is een waardevolle grondstof. Misschien niet voor u, maar wel voor iemand anders. Bij afval moet je je afvragen: wat ligt hier voor mij? Welke techniek kan ik gebruiken om er iets anders mee te maken? Laat het materiaal spreken.

Wat is voor u goed design?

Goddé: Over een goed design is nagedacht, het draagt bij aan de samenleving en, héél belangrijk, het laat het materiaal spreken. Een ontwerper mag dan wel een mooie lepel ontwerpen, als hij plastic gebruikt en niet kan uitleggen waarom hij voor dat materiaal kiest, dan is dat voor mij geen goed design.

Wat brengt de toekomst voor u?

Goddé: Ik werk nu voltijds voor het Gentse breigoedlabel Wolvis. Interessant en leerrijk, maar ik hoop binnenkort meer tijd te hebben om mijn afstudeerproject verder te ontwikkelen en misschien te commercialiseren.

Design Fest Gent is een nieuw tweejaarlijks festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren, met de focus op duurzaamheid. Het start op 22 april.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content