Veel mensen maken zichzelf wijs dat ze weer eens last hebben van een indigestie. Aan een hartprobleem durven ze gewoonweg niet te denken.

“Wie hartklachten heeft, belt doorgaans eerst naar de huisarts en niet naar de dienst 100. Vaak weet men niet eens wat er aan de hand is en probeert men de pijn te minimalizeren. ’t Zal wel een indigestie zijn, of een reuma-aanval… ” vertelt een huisarts uit Brussel. “Ik probeer dan toch zo snel mogelijk een huisbezoek in te lassen. Tenslotte ken ik het medisch verleden van de patiënt. Ter plaatse zie je snel of het inderdaad om een infarct gaat en of we nog tijd genoeg hebben om op eigen kracht naar het ziekenhuis te gaan. Zoniet verwittigen we onmiddellijk de dienst 100. En indien nodig begin ik zelf onmiddellijk met hartmassage en beademing. “

Bij een ziekenhuisopname neemt de huisarts kontakt op met zijn kollega’s-specialisten. “Ik bezorg hen dan alle nodige informatie uit het medisch dossier van mijn patiënt. Verder sta ik er ook op om de zieke ter plaatse gerust te stellen. Die is vaak blij eindelijk eens een bekend gezicht te zien. Ik probeer hem dan de hele situatie uit te leggen in een voor hem begrijpelijke taal. De vertrouwensrelatie tussen familie en huisarts is zeer belangrijk. “

Na een infarct gaat alle aandacht naar (secundaire) preventie ; kwestie van een tweede aanval te voorkomen. “De huisarts kent de konkrete risicofaktoren van zijn patiënt en kan hem daardoor beter advizeren, ” onderstreept de huisarts. “En in zo’n geval merken we wél – tot onze grote voldoening trouwens – dat er eindelijk eens naar onze raadgevingen geluisterd wordt. De meeste mensen zijn zo geschrokken van hun infarct dat ze extra gemotiveerd zijn om bijvoorbeeld te stoppen met roken of een dieet te volgen. Terwijl ze daar vóór hun hartinfarct totaal geen oren naar hadden. “

De huisdokter krijgt vaak mensen over de vloer die hebben meegemaakt hoe een kollega of een vriend een hartaanval kreeg. “Op dat moment zijn ze gemotiveerd om zich eens volledig te laten onderzoeken. Doorgaans weten ze maar al te goed dat hun levenswijze niet zo gezond is : ze slapen te weinig, eten te veel, drinken te veel koffie, roken, winden zich te snel op of beoefenen te weinig sport. Maar als je hen de keuze liet, zouden ze toch nog liever pillen slikken dan hun manier van leven aan te passen. “

In principe zou iedereen zich jaarlijks volledig moeten laten onderzoeken : mannen vanaf 40 jaar, vrouwen vanaf 45 jaar. “Het is belangrijk om eventuele aandoeningen zo snel mogelijk in kaart te brengen. Naast het klinisch onderzoek, het elektrocardiogram en een bloedafname kijk ik soms ook hoe de patiënt reageert op een krachtinspanning, maak ik een echografie van het hart en neem ik nog een Holter, een 24-uurs elektrocardiogram. Ik probeer iedereen op te sporen die zieker is dan hij zelf beseft en stel dan een programma voor met raadgevingen en persoonlijke begeleiding. Maar in een familie waar veel mannen al rond hun 45ste een hartinfarct krijgen, stel ik toch voor om het cholesterolgehalte en de bloeddruk bij de zonen en de neefjes ook te meten. “

M.R.

ROOSEVELT. Arteriosclerose, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte : de Amerikaanse president kreeg in 1944 een infarct aan de hartspier. Uiteindelijk overleed hij na een plotse stijging van de bloeddruk die een zware hersenbloeding veroorzaakte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content