Belgacom lijkt zich vast te klampen aan zijn feitelijke monopoliepositie. Kwestie van snel nog wat centen veilig te stellen, vooraleer de concurrentie binnenwalst. Zo verhoogt de nationale telefonieoperator met ingang van 1 november de tarieven voor Internetgebruik in de daluren met liefst 28 procent. Dat betekent dat ’s avonds surfen 45 frank per uur kost in plaats van de huidige 35 frank. In de sowieso duurderde piekuren, overdag dus, blijven de tarieven zoals ze waren. De nieuwe verhoging treft bijgevolg vooral de thuisgebruiker, die na het werk achter zijn computer kruipt. De bedrijven die sluiten na de kantooruren blijven buiten schot.

Belgacom wijt de stijging aan de zogenaamde interconnectietarieven, de vergoedingen die de telefoonmaatschappij betaalt aan de operatoren die optreden als tussenpersoon tussen het Belgacomnetwerk en de Internetaanbieders. Door die kosten houdt de nationale telefoonmaatschappij slechts zes frank per uur over aan surfsessies, en dat vindt ze te weinig.

Belgacom rechtvaardigt de maatregel door het feit dat Internetgebruik in België op dit moment relatief goedkoop is. Meer nog, de telefoonmaatschappij denkt al te fanatieke internauten een dienst te bewijzen met de prijsverhoging. Eigenlijk zegt men dus: als Internet te duur wordt, zijn mensen wel verplicht in hun tuin te gaan zitten. Of zoiets. Bij Skynet, de Internetdochter van Belgacom, zullen ze dat graag horen. Ook heel wat Internetters hebben het niet zo begrepen. Zo wordt in allerlei kettingbrieven via e-mail opgeroepen tot een algemene Internetstaking op 30 oktober, net voor de nieuwe tarieven van kracht worden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat alle modems die dag zullen zwijgen, maar de woede is er niet minder om.

ISPA, de vereniging van Belgische Internetaanbieders, reageert verbolgen op het nieuws. Ten eerste betreurt de vereniging dat ze niet werd geconsulteerd bij de beslissing en dat ze de aankondiging via de pers moest vernemen. Ten tweede kan er geen sprake zijn van “dwingende economische redenen”, aldus ISPA, want Belgacom haalde vorig jaar een omzetstijging van elf procent en een geconsolideerde netto bedrijfswinst van 16,3 miljard frank. Ten derde zet de prijsstijging een rem op de ontwikkeling van elektronische handel op Internet en op Internetgebruik in het algemeen. In een concurrentiële markt, zou Belgacom deze maatregel niet ongestraft kunnen doorvoeren, aldus nog ISPA.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content