ingrediënt van de maand

© Istock

Rasp het vlees van een rijpe kokosnoot, pers het uit en je krijgt kokosmelk, een wit vocht van 68 % water, 24 % vet, 6 % koolhydraten en 2 % eiwitten (1)*. Met zijn hoog vetgehalte en eigen smaak is het een veelgebruikt ingrediënt in de oosterse keuken, maar evengoed een voorwerp van discussies over de risico’s ervan voor hart en bloedvaten. Het ene kamp ziet een onbezoedeld natuurproduct met een unieke bijdrage voor de gezondheid. Het andere een calorierijk product van 2.300 kcal per kilogram met veel verzadigd vet, waarmee je zuinig moet omspringen.

Kokosmelk een health-food noemen is een brug te ver. Het is ook maar een voedingsmiddel en de veronderstelde risico’s hangen samen met het gebruik ervan. De wetenschap is er nog niet helemaal uit, zoals wel vaker met voedingsmiddelen (2-4). Tegen verstandig, gematigd gebruik kan niemand iets hebben.

* Cijfers bij benadering. Verschillen in basisproducten en bereidingsmethoden leiden tot (licht) andere samenstellingen.

referenties www.bodytalk.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content