In de galerie: Leiko Ikemura

© Leiko Ikemura, Lago with a lying Figure, 2009
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sinds Leiko Ikemura in 1972 haar geboorteland Japan verliet, leidde haar artistieke ontdekkingstocht onder meer langs Sevilla, Zürich en Berlijn. Nu strijkt haar werk neer in Antwerpen, met een eerste solotentoonstelling bij Tim Van Laere. Onder de titel Riding the Waves presenteert de inmiddels zeventigjarige kunstenares er een selectie schilderijen en sculpturen uit alle periodes van haar carrière, aangevuld met nieuwe werken.

Hoofdthema’s van de expo zijn de eeuwige cirkel van het leven, en de verbondenheid tussen mens en natuur, onderwerpen die haar altijd al bezighielden. Daarvoor werkt Ikemura, die woont en werkt in Berlijn, tussen figuratie en abstractie, herkenning en vervreemding, oosterse en westerse tradities, en tussen verschillende media die op een organische manier in elkaar vloeien.

Er zijn de fragiele, meisjesachtige figuren en hybride wezens die sinds de jaren negentig opduiken in haar oeuvre waarin de representatie van de vrouw steevast centraal staat. Een ander terugkerend motief is het konijn, of usagi in het Japans, dat op een symbolische manier refereert aan ons bewustzijn en liefde voor alle universele beestjes groot en klein.

Het gezicht van een meisje dat ligt te slapen, alsof het uit een eeuwenoud graf werd gelicht en tot gegoten glas is gestold. Een bronzen beeld van een meisje dat met haar handen ogen en mond bedekt, alsof het zich van de wrede wereld wil afsluiten. Twee wazige, vrouwelijke figuren die in een rozige voile door een verlichte nacht lijken te dolen, met olie en tempera geschilderd op jute.

Het zijn dromerige werken, met hun gezichtloze, ongedefinieerde wezens die zowel kwetsbaarheid als sereniteit uitstralen, die subtiel opgaan in hun omgeving en die op een zachte, bijna discrete manier topics als gender, religie, dood en seksualiteit aanraken.

Leiko Ikemura, Riding The Waves, tot 02/04 in Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content