Il Trionfo (Händel) Concertgebouw Brugge

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toen Georg Friedrich Händel (1685-1759) als jonge componist in Italië was, legde hij een soort stalenboek aan, waaruit hij een leven lang motieven kon putten. Maar voor dat boek speelde hij ook al leentjebuur bij wat vóór hem was geschreven: van Italiaanse opera tussen Francesco Cavalli en Antonio Caldara tot Duitse koralen uit de protestantse eredienst. Het oratorium Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, geschreven voor de hoogst katholieke kardinaal Pietro Ottoboni, is een eminent hoofdstuk uit dat stalenboek en tegelijk een meesterwerk vol originele invallen. Voor zijn opvoering bij Ottoboni had Händell de meest virtuoze castraatzangers uit de pauselijke kapel ter beschikking, en zijn orkest werd aangevoerd door Arcangelo Corelli. Benieuwd hoe het hippe Zwitserse ensemble Les passions de l’âme dat in Brugge gaat klaarspelen.

Op 05.03

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content