‘IK BEGRIJP HET WESTEN NIET MEER’

SALIM IDRISS 'Als de inspecteurs zich aanmelden, zullen veel opslagplaatsen voor chemische wapens leeg zijn. Het is één grote grap.' © IMAGE GLOBE

De opperbevelhebber van het Vrije Syrische Leger, Salim Idriss, gelooft niet dat Bashar al-Assad al zijn chemische wapens zal inleveren.

Brigadegeneraal Salim Idriss doceerde aan de militaire academie in Aleppo, tot hij zich in juli 2012 bij het Vrije Syrische Leger aansloot. Hij werd stafchef en het belangrijkste aanspreekpunt bij de seculiere rebellen voor buitenlandse regeringen. In de plaats van met president Assad te praten, zou het Westen zijn rebellen moeten steunen, vindt hij.

Het nieuws dat Bashar al-Assad bereid is om zijn chemische wapens in te leveren, zorgde wereldwijd voor opluchting. Ook bij u?

Salim Idriss: Zeker niet. De aanval met gifgas van 21 augustus was een misdaad tegen de mensheid, en níémand hoeft er blijkbaar verantwoording voor af te leggen. Iedereen heeft het nu over de chemische wapens en de controle daarop, niemand spreekt er nog over dat het moorden doorgaat. Elke dag vallen er meer dan honderd doden door luchtaanvallen en beschietingen met zwaar geschut en tanks. Een derde van de Syrische bevolking is op de vlucht. Dit is waanzin. Ik begrijp de houding van het Westen nu echt niet meer.

Is het dan geen stap vooruit dat die chemische wapens worden uitgeschakeld?

Idriss: Dat zal toch niet werken. We hoorden meteen verhalen dat het regime zijn chemische wapens verstopt. Als de inspecteurs zich aanmelden, zullen veel opslagplaatsen leeg zijn. Het is één grote grap.

Hadden Amerikaanse raketaanvallen het verschil kunnen maken?

Idriss: Alleen de dreiging van een aanval zorgde al voor paniek onder de troepen van het regime. Het enige wat wij vroegen, was dat luchthavens en de lanceerinstallaties van de Scud-raketten werden uitgeschakeld. We vragen geen tussenkomst van grondtroepen. En als luchtaanvallen niet mogelijk zijn, bezorg ons dan luchtafweerraketten waarmee we zelf aan de slag kunnen.

De vrees is dat die in handen vallen van moslimterroristen.

Idriss: Hoezo terroristen? Onze commandanten op het terrein bevestigen dat de Syrische luchtmacht de Eufraat-stuwdam opnieuw heeft gebombardeerd. Als die doorbreekt, overspoelen miljarden kubieke meter water alles op hun weg. Is dat geen terreur?

Toch vreest het Westen dat moslimfundamentalisten in Syrië de macht overnemen.

Idriss: Zij waren de eersten om hun stellingen te ontruimen toen het ernaar uitzag dat de Amerikanen zouden bombarderen. De val van het regime interesseert de radicale moslims niet. Ze gedijen in tijden van oorlog en ze profiteren van onze zwakheid. Ik weet niet wie hen steunt, maar ze hebben geld en wapens. Zolang wij nauwelijks steun krijgen, kiezen strijders daarom liever hun kant.

U werkt toch ook met hen samen?

Idriss: Ik doe dat liever niet. Ze hebben verschillenden van onze commandanten omgebracht, ze zijn ook voor ons gevaarlijk. Maar zolang wij het alleen moeten redden, kan ik lokale samenwerking niet verhinderen.

Hebt u al uw troepen onder controle?

Idriss: We willen allemaal hetzelfde: de val van het regime en een vrij Syrië. Of ze naar ons luisteren, hangt ook af van wat wij ze te bieden hebben. Onze buitenlandse vrienden beloven al maanden veel, maar ze leveren weinig. Als we de lokale commandanten geen wapens, munitie, geneesmiddelen of satelliettelefoons kunnen bezorgen, zijn we niet goed geplaatst om ze bevelen te geven.

Hoe schat u de kansen in van de geplande vredesconferentie in Genève?

Idriss: Wij zijn bereid om elke politieke oplossing te steunen, op voorwaarde dat Assad voor de rechter komt. Wij onderhandelen niet met iemand die chemische wapens inzet tegen zijn bevolking.

En als er geen oplossing komt?

Idriss: Dan wordt Syrië verder verwoest. Precies dat willen wij vermijden, en daarom hebben we hulp nodig.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content