Ruim vijf jaar geleden, in de zomer van 1994, besloot het pianistenechtpaar Patrick Crommelynck en Taeko Kuwata om uit het leven te stappen. Ze waren allebei ontzettend lieve mensen, grote artiesten. Waarom ze toen zelf voor de dood kozen, is een mysterie dat zij mee in het graf hebben genomen. Naar buiten toe kwamen ze altijd vrolijk en joviaal over. “Ze droegen de zon in zich mee”, zegt Alexandre Tansman. Ondanks die levensvreugde moet er echter iets heel verdrietigs in hun ziel gezeten hebben, zo’n groot verdriet dat het hen ten slotte tot die laatste moedige daad dwong.

Patrick, geboren in Etterbeek, was 47; Taeko, geboren in Hiroshima, twee jaar ouder. Ze hadden elkaar leren kennen tijdens hun studietijd bij Dieter Weber in Wenen en besloten als echtpaar en als het Duo Crommelynck door het leven te gaan. Hun handelsmerk werd de originele uitvoering van meesterwerken. Met wereldwijd succes.

De Crommelyncks braken met de traditie dat de pedaal uitsluitend door de baskantspeler wordt bediend. Zij wisselden dat af, soms maar voor één seconde, één maat, om zo tot een optimale muzikale vertolking te komen.

Tijdens de laatste zes jaren van hun leven bracht het Zwitserse label Claves maar liefst zestien cd-producties met hen uit, allemaal originele quatre-mains van Debussy, Mozart, Brahms (de symfonieën 1 en 4 van Brahms’ eigen hand nog voor hij ze instrumenteerde!), Dvorak en natuurlijk Schubert, hun beider lievelingscomponist. Bijna alle producties werden bekroond, sommige meermaals. Zo kreeg Schubert deel I (’88) de “Prix Diamant Harmonie”, deel II (’89) vier “Diapasons”, en deel III (’94 en hun allerlaatste opname) een “Diapason d’Or” en de “Grand Prix International du Disque de l’Académie Charles Cros”. Dat is toch wel een heel bijzondere referentie. Ze hebben zelf de onderscheidingen voor deel III niet meer in ontvangst kunnen nemen.

Clavesproducer Marguerite Dütschler kwam op het dankbare idee om deze drie wondermooie Schubert-cd’s samen uit te geven in een “Commemorative Edition” plus een 68 bladzijden tellend herdenkingsalbum met ontroerende teksten en pakkende foto’s. Het siert de menselijke kant van Claves, een label dat zich erg inzet voor jonge artiesten, dat zij hun mensen ook blijven herdenken nà een afscheid voor eeuwig. Wat op deze drie cd’s staat is onvoorstelbaar mooi, zowel qua muziek als qua vertolking. De geschenkentijd komt er aan: deze herdenkingsuitgave is een gouden tip.

“Franz Schubert. Vierhandige pianowerken”, Duo Crommelynck, Commemorative Edition. 3 cd’s + album. CLAVES 50-9900/3

Fons de Haas

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content