JA

Het Nederlandse Voedingscentrum stelt voor de frase ’ten minste houdbaar tot’ af te schaffen voor lang houdbare producten. U bent niet helemaal voor?

Houdbaarheidsdata zijn noodzakelijk. Anders heeft de consument geen houvast meer, en is hij volledig verantwoordelijk als hij een voedselvergiftiging oploopt. Maar er is wel een onderscheid tussen producten waar ’te gebruiken tot’ op staat, en die waar ’ten minste houdbaar tot’ op staat. De eerste categorie bestaat uit verse producten zoals charcuterie. Die datum respecteer je beter, want die producten bederven. Maar de tweede categorie bestaat uit producten die lang houdbaar blijven, zoals conserven, koffie, rijst of suiker. Die kun je zonder gevaar nog lang na de datum blijven consumeren.

Kunnen consumenten dat wel zelf inschatten?

Met wat gezond verstand, zeker. Iedereen controleert de geur, kleur en smaak toch eens? Tijdens de oorlog hamsterden mensen die producten, en ze bleven ze ook eten. Wellicht waren zij toen wel wat minder bekommerd om de smaak. Het zou wel goed zijn als men ook de productiedatum zou vermelden op de verpakking.

Steeds meer mensen storen zich aan de voedselverspilling. Kan het dan geen oplossing zijn om die houdbaarheidsdatum bij lang houdbare producten te schrappen?

Nee. Winkels gooien vooral verse producten weg, en daar blijft die datum erg belangrijk. Wat niet wegneemt dat de voedselverspilling een groot probleem blijft. Britse gezinnen gooien elk jaar 8,3 miljoen ton voedsel en drank weg, terwijl 5 miljoen ton daarvan nog eetbaar zou zijn. Misschien moeten de overheid en het Federaal Voedselagentschap daar voor meer communicatie zorgen over wat kan en wat niet.

Waarom is die houdbaarheidsdatum zo belangrijk?

Die is uiteraard essentieel voor producten waar ’te gebruiken tot’ op staat, omdat die na enige tijd bederven en beschimmelen. Maar ook bij veel langer houdbare producten waar ’ten minste houdbaar tot’ op staat, is het belangrijk. Echt chemisch bederf zal er misschien niet optreden als je die een maand voorbij de THT-datum opeet. Maar de smaak en de geur zullen wellicht wel veranderen, en je hebt dan niet meer de kwaliteit waarvoor je als consument betaald hebt.

Die data schrappen is dus in geen van beide gevallen een goed idee?

Ik blijf voorstander van de houdbaarheidsdatum. Men zou volgens mij zelfs nog strikter moeten controleren of winkels vervallen producten in de rekken hebben. Want het gebeurt nog veel, zelfs bij verse producten. Terwijl het bij die producten al een dag na de houdbaarheidsdatum gevaarlijk is voor de consument. Ook voor lang houdbare producten blijft die datum essentieel als indicatie. Als er echt niets meer op de verpakking zou staan, zouden er véél conserven en pakken beschuit in de kasten blijven staan. Met alle gevolgen van dien.

Zeven op de tien Vlamingen zouden die data al eens overschrijden. Hoe gevaarlijk is dat?

Voor een gezonde volwassene is het misschien niet levensgevaarlijk. Maar voor zwakkeren, voor oudere mensen of voor baby’s bijvoorbeeld wel.

Mensen storen zich aan de hoeveelheden voedsel die winkels weggooien. Maar u vindt dat weggooien terecht?

Eigenlijk wel. De winkels zouden beter moeten inschatten hoeveel ze denken te kunnen verkopen. Maar vervallen producten langer laten liggen is niet de oplossing.

NEE

Het Nederlandse Voedingscentrum stelt voor de frase ’ten minste houdbaar tot’ af te schaffen voor lang houdbare producten. U bent niet helemaal voor?

Houdbaarheidsdata zijn noodzakelijk. Anders heeft de consument geen houvast meer, en is hij volledig verantwoordelijk als hij een voedselvergiftiging oploopt. Maar er is wel een onderscheid tussen producten waar ’te gebruiken tot’ op staat, en die waar ’ten minste houdbaar tot’ op staat. De eerste categorie bestaat uit verse producten zoals charcuterie. Die datum respecteer je beter, want die producten bederven. Maar de tweede categorie bestaat uit producten die lang houdbaar blijven, zoals conserven, koffie, rijst of suiker. Die kun je zonder gevaar nog lang na de datum blijven consumeren.

Kunnen consumenten dat wel zelf inschatten?

Met wat gezond verstand, zeker. Iedereen controleert de geur, kleur en smaak toch eens? Tijdens de oorlog hamsterden mensen die producten, en ze bleven ze ook eten. Wellicht waren zij toen wel wat minder bekommerd om de smaak. Het zou wel goed zijn als men ook de productiedatum zou vermelden op de verpakking.

Steeds meer mensen storen zich aan de voedselverspilling. Kan het dan geen oplossing zijn om die houdbaarheidsdatum bij lang houdbare producten te schrappen?

Nee. Winkels gooien vooral verse producten weg, en daar blijft die datum erg belangrijk. Wat niet wegneemt dat de voedselverspilling een groot probleem blijft. Britse gezinnen gooien elk jaar 8,3 miljoen ton voedsel en drank weg, terwijl 5 miljoen ton daarvan nog eetbaar zou zijn. Misschien moeten de overheid en het Federaal Voedselagentschap daar voor meer communicatie zorgen over wat kan en wat niet.

Waarom is die houdbaarheidsdatum zo belangrijk?

Die is uiteraard essentieel voor producten waar ’te gebruiken tot’ op staat, omdat die na enige tijd bederven en beschimmelen. Maar ook bij veel langer houdbare producten waar ’ten minste houdbaar tot’ op staat, is het belangrijk. Echt chemisch bederf zal er misschien niet optreden als je die een maand voorbij de THT-datum opeet. Maar de smaak en de geur zullen wellicht wel veranderen, en je hebt dan niet meer de kwaliteit waarvoor je als consument betaald hebt.

Die data schrappen is dus in geen van beide gevallen een goed idee?

Ik blijf voorstander van de houdbaarheidsdatum. Men zou volgens mij zelfs nog strikter moeten controleren of winkels vervallen producten in de rekken hebben. Want het gebeurt nog veel, zelfs bij verse producten. Terwijl het bij die producten al een dag na de houdbaarheidsdatum gevaarlijk is voor de consument. Ook voor lang houdbare producten blijft die datum essentieel als indicatie. Als er echt niets meer op de verpakking zou staan, zouden er véél conserven en pakken beschuit in de kasten blijven staan. Met alle gevolgen van dien.

Zeven op de tien Vlamingen zouden die data al eens overschrijden. Hoe gevaarlijk is dat?

Voor een gezonde volwassene is het misschien niet levensgevaarlijk. Maar voor zwakkeren, voor oudere mensen of voor baby’s bijvoorbeeld wel.

Mensen storen zich aan de hoeveelheden voedsel die winkels weggooien. Maar u vindt dat weggooien terecht?

Eigenlijk wel. De winkels zouden beter moeten inschatten hoeveel ze denken te kunnen verkopen. Maar vervallen producten langer laten liggen is niet de oplossing.

Opgetekend door Thomas Verbeke

‘Alleen bij verse producten moet je de houdbaar-heidsdatum echt respecteren.’

‘Ook voor lang houdbare producten blijft de datum essentieel als indicatie.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content