Hubert van Humbeeck

Ruim twee jaar nadat de Krim door Rusland werd aangehecht, staan Oekraïne en Rusland vechtensklaar tegenover elkaar.

Washington en Brussel waren er vorige week nog niet uit wat de nieuwe vriendschap tussen Rusland en Turkije betekent, toen Vladimir Poetin met een nieuwe verrassing uitpakte. Hij beschuldigde Oekraïne van terreuraanvallen op de Krim en zei dat Rusland dat niet over zijn kant kan laten gaan. De Krim is een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee dat in 2014 door Rusland werd aangehecht. Sindsdien houden separatisten met de steun van Rusland ook een groot deel van Russisch sprekend Oost-Oekraïne bezet.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waarschuwt er al enige tijd voor dat de spanning in de regio weer toeneemt. In Oost-Oekraïne wordt het staakt-het-vuren, dat anderhalf jaar geleden door bemiddeling van Frankrijk en Duitsland werd afgesproken, haast dagelijks geschonden. De organisatie zag langs de grens van de Krim met Oekraïne zowel Russische als Oekraïense troepenbewegingen.

Het is niet uitgesloten dat Oekraïense milities op de Krim actief zijn. Officieel wijst Kiev de beschuldiging dat Oekraïne het vuur aan de lont steekt van de hand. Het ziet gelijkenissen met de manier waarop Rusland in augustus 2008 de oorlog met Georgië uitlokte – ook in een maand waarin de Olympische Spelen werden gehouden. Moskou heeft trouwens een oplossing nodig voor de bevolking op de Krim, die de aanhechting bij Rusland wel genegen is, maar die het moeilijk heeft. De Krim is voor zijn energie- en watervoorziening nog altijd van Oekraïne afhankelijk en dat zorgt voor problemen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko vroeg snel om internationaal overleg. Maar in Amerika draait de campagne voor de presidentsverkiezingen op volle toeren en Europa is na de migratiecrisis en het Britse referendum over een brexit weer op zoek naar zichzelf. De kans dat het Westen na de NAVO-top begin juli weer ferm uitpakt, is niet groot.

Tegelijk wil Poetin toch met de Verenigde Staten tot zaken komen over Oekraïne en Syrië voor Barack Obama van het toneel verdwijnt en Hillary Clinton haar intrek neemt in het Witte Huis. Dat zou hem ook de kans geven om de westerse economische sancties, die na het begin van de Oekraïense crisis werden opgelegd en die de Russen veel pijn doen, op tafel te leggen. In het vooruitzicht van de parlementsverkiezingen die in september in Rusland worden gehouden, kan het nooit kwaad om even op de nationalistische trom te roffelen.

Hubert van Humbeeck

Het is niet uitgesloten dat Oekraïense milities op de Krim actief zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content