De Belg voelt zich gezond, maar gaat gemiddeld toch tien keer per jaar naar een arts.

Volgens de gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid – Louis Pasteur vindt niet minder dan 78 procent van de Belgen dat zijn of haar gezondheidstoestand ‘goed’ tot ‘zeer goed’ is. Vlamingen achten zich gezonder dan de andere landgenoten, universitairen voelen zich beter in hun vel dan mensen zonder diploma. Vrouwen hebben meer gezondheidsklachten dan mannen.

Slechts veertien procent van de Belgen heeft geen enkele gezondheidsklacht. De helft van de bevolking lijdt aan een of meer ziekten of chronische aandoeningen (gewrichtspijn, rugpijnen, hart- en vaatziekten, allergieën…). Bij één derde van de bevolking zijn er aanwijzingen van psychische gezondheidsproblemen. Gemiddeld verblijven 12,5 op de 100 burgers in het ziekenhuis, bevallingen niet meegerekend.

De bevolking voelt zich subjectief gezond, maar kan zijn arts niet missen – ruim 90 procent heeft overigens een vaste huisarts. Volgens de meest recente, maar alweer een paar jaar oude cijfers, verwerken de artsen samen 103 miljoen patiëntencontacten. Ziekenhuisverblijven niet meegerekend ziet de Belg gemiddeld tien keer per jaar een arts.

Zo’n vijf miljoen doktersbriefjes worden uitgeschreven voor klassieke aandoeningen als bronchitis, verkoudheden en chronische obstructie van de ademhalingswegen. Maar de absolute topper onder de patiëntencontacten is de hypertensie, goed voor meer dan zes miljoen consulten. Uit onderzoek blijkt dan overigens nog dat een op de twee Belgen niet weet dat hij een te hoge bloeddruk heeft. Riskant, want jaarlijks sterven 12.000 mensen aan een hartstilstand en 10.000 aan een beroerte.

Depressieve stoornissen komen steeds vaker voor. De afgelopen 15 jaar is het aantal diagnoses verdubbeld tot goed 2,6 miljoen. De neurotische stoornissen gaan over de twee miljoen. Psychische aandoeningen worden ook steeds ‘belangrijker’. Dat gaat van stress en depressie over alcohol- en drugverslaving tot schizofrenie, dementie en angstaanvallen. Na hartziekten is depressie de tweede oorzaak van sterfte, arbeidsongeschiktheid of handicap. Eén derde van de bevolking klaagt over psychische gezondheidsproblemen, een kwart van de werknemers over stress, een probleem dat zich ook steeds meer in het familie- en vrijetijdsleven voordoet. Van de bijna 200.000 invaliden – werknemers en zelfstandigen die langer dan een jaar ziek zijn – lijden er goed 50.000 aan psychische stoornissen. Het is een moderne maatschappijkwaal. De medische wereld heeft het over ’the age of melancholy’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content