John Ford weer in aktie op het Zomerfilmkollege.

Toen Orson Welles er tijdens het maken van zijn debuutfilm “Citizen Kane” niet uit geraakte, ging hij telkens weer dezelfde film bekijken : “Stagecoach” (1939) van John Ford, de filmmaker die meer dan welke andere regisseur door zijn kollega’s wordt verafgood. “My name is John Ford and I make westerns, ” zo stelde hij zich het liefst voor. En inderdaad, niemand tekende méér meesterwerken in het Amerikaanse genre bij uitstek : “Fort Apache”, “She Wore a Yellow Ribbon”, “My Darling Clementine”, “The Searchers”, “Rio Grande” om er maar een handvol te noemen.

Ford maakte echter ook een opmerkelijk aantal films die geen westerns waren : dokumentaires (“The Battle of Midway”), verhalen over het Vreemdelingenlegioen (“The Lost Patrol”), over Ierland en het IRA (“The Informer”), over de Tweede Wereldoorlog (“They Were Expendable”), historische biografieën (“Young Mr. Lincoln”), mijnwerkersdrama’s (“How Green Was my Valley”), Zuidzee-avonturen (“Donovan’s Reef”), kostuumfilms, misdaadprenten en nog veel meer de man regisseerde tussen 1917 en 1966 dan ook méér dan honderdveertig films.

Om u te vergewissen van de grootheid van deze regisseur, die precies honderd jaar geleden werd geboren hij overleed in 1973 , is er de hele zomer lang een uitgebreide retrospektieve in het Brussels Filmmuseum en een beperkter overzicht in het Filmmuseum in Antwerpen. Nog beter is natuurlijk dat u van 21 tot 29 juli het Zomerfilmkollege volgt in Neerpelt. Harry Kümel zal de deelnemers deskundig door de geniale cinematografie van John Ford loodsen. Naast een systematische analyse van de films van Ford, geeft Edwin Carels ook een uiteenzetting over “De cinema in de beeldenstorm”, met als uitgangspunt “Natural Born Killers” van Oliver Stone.

En waarin schuilt Fords grootheid nu precies volgens Kümel ? “Je vraagt toch ook niet wat er nu zo goed is aan Mozart. Het is natuurlijk de manier waarop Ford zijn mensen bekijkt, maar het is vooral ook de poëzie die ontstaat door de absolute perfektie van de mise-en-scène. Hij maakt me meedogenloos jaloers, met als enige verzachtende omstandigheid dat je natuurlijk weet dat niemand anders het kan. “

Patrick Duynslaegher

Zomerfilmkollege, van 21 tot 29 juli in het Provinciaal Instituut voor Cultuur en Sport in Neerpelt. Deelneming : 8000 fr. (voor verblijf met vol pension, vertoning van een dertigtal speelfilms en uitgebreide syllabus. Bijdrage te storten op rekeningnummer 210-00796 16-31 van de Vlaamse dienst voor filmcultuur, Ravensteingalerij 73, 1000 Brussel.

(02) 507.83.70.

“Stagecoach” van John Ford : poëzie door de perfektie van de mise-en-scène.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content