Hezbollah beslist

NAJIB MIKATI beweert 'niet aan Hezbollah gebonden' te zijn. © BELGA

De door Hezbollah voorgedragen nieuwe premier van Libanon, Najib Mikati, heeft voorgesteld een regering van nationale eenheid te vormen. Of hem dat zal lukken, is in de huidige politieke situatie nog maar de vraag.

Doordat druzenleider Walid Jumblatt op het laatste moment overliep naar de militante sjiitische Hezbollah en hun bondgenoten, kreeg Mikati vorige week 68 stemmen in het 128 leden tellende parlement. Hij versloeg daarmee de demissionaire premier Saad Hariri. Mikati zei zijn hand uit te steken naar ‘alle Libanezen, moslims en christenen, om te bouwen en niet te vernietigen’.

Mikati, een 55-jarige soenniet die in de telecommunicatie fortuin heeft gemaakt, presenteert zichzelf als een neutrale figuur. Mikati is bevriend met de Syrische president Bashar al-Assad en staat op goede voet met het Westen. De suggestie dat hij pro-Hezbollah zou zijn, wuift hij weg. ‘Ik ben op geen enkele manier aan Hezbollah gebonden’, benadrukte Mikati na zijn benoeming. ‘Ik houd altijd van iedereen evenveel afstand. Mijn enige doel is het belang van Libanon te dienen.’

Maar in Beiroet en Mikati’s thuisstad Tripoli is niet iedereen daarvan overtuigd. Na zijn benoeming gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren. Mikati’s soennitische geloofsgenoten, grotendeels aanhangers van Hariri, zijn van oordeel dat de sjiitische Hezbollah een verkapte staatsgreep pleegt met deze nominatie. Delen van Beiroet werden door protestanten afgezet en in Tripoli werden vernielingen aangericht tijdens een ‘dag van woede’.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet weten dat de vorming van een regering die door Hezbollah gedomineerd wordt gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse betrekkingen met Libanon. Sinds 2006 hebben de Verenigde Staten het land ruim 530 miljoen euro aan militaire steun gegeven. De Amerikaanse regering beschouwt Hezbollah als een terroristische organisatie.

Hezbollah bracht de regering van premier Saad Hariri op 12 januari ten val nadat Hariri geweigerd had afstand te nemen van een door de Verenigde Naties gesteund tribunaal dat onderzoek doet naar de moord op zijn vader in 2005. Speculaties over Hezbollahs betrokkenheid bij die moord zijn de afgelopen maanden de oorzaak van oplopende spanningen. Hezbollah eist van een nieuwe regering dat er een einde komt aan de samenwerking met het tribunaal. Mikati heeft zich hier publiekelijk nog niet over uitgelaten. ‘We moeten nu eerst afwachten hoe het politieke programma van de door Mikati samen te stellen regering eruitziet voordat we kunnen oordelen over wat er precies gaande is’, zegt politiek commentator Rami Khouri.

Daisy Mohr

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content