Twijfelachtig tienerspeeltje en pasklaar beveiligingssysteem: de webcam houdt er een fascinerende carrière op na.

Een geavanceerde alarminstallatie voor minder dan 200 euro: daar kan geen waakhond aan tippen. Overklast worden door een klein cameraatje: het arme beest is er niet goed van. Het enige wat we kunnen zeggen om zijn identiteitscrisis te verzachten: ook wij hadden het niet zien aankomen. De webcam heeft vriend en vijand verrast met zijn transformatie van tienerspeeltje tot beveiligingssysteem. In verbinding met het internet (via ADSL of kabel) en met de hulp van een stukje beveiligingssoftware, ontpopt de webcam zich tot een verrassend verfijnd en eenvoudig alarmsysteem voor in de woning. Kostprijs: 50 euro voor een koppel Logitech QuickCam Messenger-camera’s, 80 euro voor de software en 35 euro per maand voor de breedbandaansluiting. Logitech staat bekend als goed en goedkoop, een ander merk en/of model mag ook. Het hoeft geen vijfsterrencamera te zijn, want hogeresolutiebeelden nemen onnodige laadtijd en opslagruimte in beslag.

Belangrijker dan de eigenlijke webcam is de bijbehorende software. Die al dan niet bij de webcam in de doos zit. De bewakingssoftware neemt beelden op zodra de camera beweging vaststelt in de kamer. De bewoner of eigenaar van het gebouw moet in dat geval worden gewaarschuwd met een e-mail, met beelden van de indringer(s) die via Messenger worden verstuurd of met een telefonische boodschap. Zo’n zacht alarm doet geen wonderen. Tenzij je op vakantie dag en nacht met de gsm in de aanslag bij de computer zit, kan het uren of dagen duren vooraleer je het noodsignaal ontvangt. De inbrekers zijn tegen die tijd allang terug thuis, maar je zult vast troost halen uit het feit dat ze het huis niet hebben leeggehaald. Wanneer ze ontdekken dat ze gefilmd worden, maken ze zich immers uit de voeten. Meer dan waarschijnlijk zonder buit. Mogelijk kun je hen achteraf laten opsporen op basis van de webcambeelden, mogelijk niet. Hoe dan ook, je inboedel is gered. Active Webcam komt in vergelijkende tests steevast naar voren als beste basisbeveiligingssoftware. Het pakket bestaat in drie versies: Standard (25 euro), Pro (43 euro) en Deluxe (80 euro). Versie één heeft weinig om het lijf, de andere zijn uitstekend. Creative Webcam Center wordt gratis meegeleverd met de Webcam Live Ultra (89 euro). Degelijke software, daar niet van, maar de gebrekkige instelmogelijkheden doen pionier Creative oneer aan.

De webcam gaat een mooie toekomst tegemoet als bewakingsagent. Zijn functie als chatgezel komt er voorlopig niet door in het gedrang. Integendeel, onder chattende tieners is de webcam hotter dan ooit. De verhalen over/van jongeren die het ding gebruiken voor seksspelletjes op afstand, dragen daar ongetwijfeld toe bij. Het beoordelen en beteugelen van die (premature) erotische activiteiten is volgens deskundigen een delicate zaak. Het gaat namelijk niet alleen over achttienjarige jongens die veertienjarige meisjes vragen om hun bloesje uit te trekken voor de camera, het gaat evengoed over veertienjarige meisjes die willen achterhalen hoeveel psychologische macht ze hebben over oudere jongens met wie ze online flirten. Het goede nieuws: de webcam bereikt eindelijk een breed publiek. Waarom dat vijf jaar geleden niet is gelukt? Niet omdat er wat aan het apparaatje scheelde. Wel omdat je hoofdpijn kreeg van de sputterende en schokkende beelden. De trage internetverbindingen maakten een vlot transport van beelden onmogelijk. Breedbandinternet heeft het kijkcomfort aanzienlijk verhoogd. Ook bepaalde nieuwe functionaliteiten dragen bij tot het succes. De MaxView-technologie van Creative zorgt ervoor dat de camera automatisch de bewegingen in zijn gezichtsveld volgt, wat maakt dat je je chatgenoten handsfree door de kamer kunt gidsen. Als er zich verschillende mensen in de kamer bevinden, brengt de camera ze een voor een in beeld. Via de optie Smart Face Tracking kun je regelen dat hij zijn aandacht richt op één persoon. De Logitech Video Effects-software, die bij de Logitech QuickCam Fusion (99 euro) in de doos zit, maakt het mogelijk om jezelf in een driedimensionaal animatiefiguurtje om te toveren. Ach ja, een streepje amusement voor de bewakingsagent.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content