Aardbevingen, overstromingen, hotelbranden, instortingen en vliegtuigcrashes : 1995 verliep niet echt zonder ongelukken.

Gemeten naar het aantal slachtoffers deed de ergste ramp van het jaar zich voor in de Japanse havenstad Kobe. Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de Schaal van Richter kostte daar in januari het leven aan tenminste vijfduizend mensen. Zowel de lokatie als de omvang van de ramp hielden een grote verrassing in. Kobe ligt aan de minst aardbevinggevoelige kant van Japan. En de schade in en rond de stad schudde danig het zelfvertrouwen dooreen, waarmee Japan zich tegen aardschokken gewapend waande. Het land ging al jarenlang prat op de schokbestendigheid van zijn gebouwen en wegen, op dat vlak golden de Japanners wereldwijd als de specialisten bij uitstek. Maar van die trots bleef bij de aanblik van het geschonden Kobe nog weinig overeind. Hoewel, de autoriteiten voelden zich in eerste instantie kennelijk toch nog te fier om buitenlandse hulp te aanvaarden.

Andere reputaties hielden de Japanners naar aanleiding van de aardbeving in Kobe wél hoog : hun organizatorisch vermogen en hun werkkracht. In een minimum van tijd voltrok de wederopbouw van de stad zich. Als paddestoelen rezen de geprefabriceerde huizen uit de grond. In een half jaar tijd werd het aantal daklozen teruggebracht van driehonderdduizend tot drieduizend.

Ook het Oostrussische eiland Sachalin werd getroffen door een zware aardbeving. Eind mei maakte een schok van 7,5 op de Schaal van Richter het oliestadje Neftegorsk met één klap de grond gelijk. Van de drieduizend inwoners van het stadje kwamen er bijna tweeduizend om : 406 mensen haalden de reddingswerkers levend vanonder het puin. Neftegorsk werd niet herbouwd.

In het rampenboek van 1995 verschijnt Zuid-Korea twee keer. In april slingerde in de stad Taegu een gasexplosie in een bouwput van de metro grote stalen platen weg, die dienden als tijdelijk wegdek. Een gasbrander veroorzaakte de ontploffing, nadat tijdens de graafwerkzaamheden een gasleiding was lek gestoten. In Teagu vielen meer dan honderd doden en ongeveer tweehonderd gewonden.

Eind juni stortte in Seoul een grootwarenhuis in. In het gebouw van 23 meter hoog vonden meer dan vijfhonderd mensen de dood. Twaalf dagen na de ramp haalden de reddingsploegen nog een overlevende uit de puinhoop. Konstruktiefouten gaven aanleiding tot de katastrofe : in die zin betaalde Zuid-Korea de tol voor zijn explosieve ekonomische groei, waardoor vele werken te vlug en te goedkoop en daardoor onveilig worden uitgevoerd.

Een kortsluiting veroorzaakte eind oktober een brand in de verouderde en slecht onderhouden metro van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. De ramp deed zich voor tijdens de ochtendspits. Driehonderd mensen geraakten niet levend uit de ondergrondse.

Een hittegolf teisterde het midden en het oosten van de Verenigde Staten. De meeste van de meer dan zevenhonderd doden vielen te betreuren in de stad Chicago. In eigen land deed de hete zomer juli en augustus vormden samen de warmste periode van de eeuw gedurende 34 dagen het alarmpeil voor het ozongehalte in de lucht overschrijden. Eerder in het jaar zorgde het weer op een andere manier voor onaangename verrassingen : in de laatste week van januari bracht hevige regenval de Maas van in Wallonië over Limburg tot in Nederland buiten zijn oevers. Ook het Scheldebekken liep op sommige plaatsen over. De overstromingen kostten vier mensenlevens en ongeveer half miljard frank aan schade aan het Vlaams patrimonium. En België had het jaar toch al in mineur ingezet : tijdens de nieuwjaarsnacht vatte de feestzaal van het Antwerpse Switel Hotel vuur doordat een kaarsvlam oversloeg tot in een kerstboom. In de loop van het jaar steeg het dodental tot veertien. Nog twee doden meer noteerde men op 18 juni bij een gasontploffing in een wegrestaurant in Eynatten, bij de Duitse grens.

Maar de ergste “Belgische” ramp van het jaar tuimelde op 31 maart nabij de Roemeense hoofdstad Boekarest uit de lucht. Daar stortte, kort na het opstijgen, een Airbus van de Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom neer omdat de stuwkrachthendel blokkeerde. De zestig inzittenden, onder wie 31 Belgen, overleefden de crash niet.

– Na de aardbeving brak overal in de Japanse stad Kobe brand uit en gingen mensen tussen het puin op zoek naar familieleden en bezittingen.

– Van links naar rechts en van boven naar onder : de aardbeving in Neftegosk, de aanslag op de metro van Tokyo, het ingestorte grootwarenhuis van Seoul, een treinongeval in India, een moddervloed in Californië, de busramp in het Franse Roquemaure, een vliegtuigcrash in Georgië, de gestrande veerboot in Calais.

– Onheil in België : de ontploffing van een wegrestaurant in Eynatten (bovenaan), de instorting van een stuk citadel in Dinant (grote foto), de overstromingen van het voorjaar (rechts onderaan), de brand in het Switel-hotel (daarnaast), de crash van een Tarom-toestel in Boekarest (hierboven). Ondertussen zocht België vergeefs naar een paar verdwenen meisjes (hiernaast en daarboven).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content