Literatuur

De oplossing van professor Nederlandse literatuur Yves T’Sjoen (UGent) om de ontlezing tegen te gaan en de studie Nederlands aan de universiteit weer aantrekkelijk te maken (‘Waarom zou je Nederlands studeren? Niemand wil nog journalist of leraar worden’, Knack nr. 15), heeft bij mij – een lerares Nederlands – zowel een diepe zucht als een gevoel van herkenning teweeggebracht. Ik waande me weer voor de klas of op een bijscholing toen ik las dat literatuur aantrekkelijk wordt voor jongeren door een ‘wereldbeeld’ te schetsen dat aansluit bij ‘dat van jonge mensen van vandaag’. Jongeren moeten zich ’thuis kunnen voelen’. Je ’thuis voelen’ is nu precies wat je in de literatuur niet moet doen. Literatuur moet andere perspectieven aanbieden, andere tijden, andere culturen, andere visies, andere mogelijkheden en andere oplossingen. Literatuur moet een stap zijn in het onbekende, ze moet niet bevestigen, ze moet ontkennen, ze moet choqueren, ze moet verwarren, ze moet grenzen openbreken. Literatuur wordt niet aantrekkelijk door jongeren te bieden wat ze al kennen. Daarvoor zijn er de echokamers van de sociale media: dat is een plek waar ze zich thuis voelen. Literatuur moet precies het tegenovergestelde doen, namelijk mogelijkheid bieden om zich in te leven in andere werelden, een antidotum zijn voor het comfort van het grote gelijk.

Hildegarde Goubert, lerares Hartencollege, Ninove

Maai mei niet

Een minister en een tv-persoonlijkheid willen de biodiversiteit bevorderen en maaien hun gazon niet in mei. Natuurverenigingen en gewone mensen planten boompjes die op termijn een extra bos zullen opleveren. Het kan bijna niet idyllischer. Vlaanderen zal groener en groener worden. Maar de ontnuchtering komt als je op de E40 naar de kust rijdt en ziet met welke verbeten ijver het Agentschap Wegen en Verkeer zijn jaarlijkse kaalslag langs de snelweg en op de meeste brughellingen doorvoert. De begroeiing vormt geen gevaar voor het verkeer en is een eerste scherm voor geluid en fijnstof, maar toch moet ze eraan geloven. Waar zit in dit land de logica? Wordt het niet tijd om deze zinloze vernieling te verbieden en – zoals in het buitenland – het belang van het groenscherm te erkennen?

Rik Van Kets, Drongen

Marine Le Pen

Een reactie op ‘Marine Le Pen scoort met een heel sociale boodschap’ ( Knack nr. 15). Extreemrechts bedriegt de Franse kiezer met een links programma. Die campagne- strategie van Le Pen is niet nieuw. Vlaams Belang is op dezelfde manier zowat de grootste partij geworden in West-Vlaanderen. Met het verkondigen van vreemdelingenhaat en Vlaams nationalisme behaalde Vlaams Belang in 2014 geen enkele federale zetel in West-Vlaanderen. Door het programma van de linkse PVDA over te nemen, zoals een minimumpensioen van 1500 euro en geen verlenging van de pensioenleeftijd, ging Vlaams Belang van 0 naar 4 zetels. De PVDA behaalde in tegenstelling tot in andere provincies geen enkele zetel in West-Vlaanderen. Zoals Le Pen het nu in Frankrijk speelt, kan ook zij de linkse kiezers van Jean-Luc Mélenchon, die een soort PVDA-programma nastreeft, voor een groot deel inpikken. In de praktijk zullen die stemmen verloren gaan in hun extreemrechtse programma van steun aan het kapitalisme (zoals stemmen tegen minimumlonen, tegen bescherming voor arbeiders en tegen een minimumbelasting voor miljardairs) en collaboratie met Poetin en co.

Bernard Delange

Klungeldossiers

Vlaams minister Wouter Beke kent de woonzorgcentra twee indexeringen per jaar toe, een reactie op de gevolgen van de inflatie, staat in het korte interview met Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van koepelorganisatie Zorgnet Icuro (‘Voor minister Beke is het nú het moment om in te grijpen’, Knack nr. 15). Contradictorisch is er geen btw-verlaging voor energie voor deze instellingen. Voldoende financiële ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid blijft uit en de lage pensioenen duwen de rekening van dit alles naar bereidwillige OCMW’s en de families van de bejaarden. Het is al de vierde opeenvolgende flaterbeslissing van Beke. Ontslag voor zijn verantwoordelijkheid blijkt niet aan de orde. Hoeveel keer mag je achtereenvolgens flateren voor we je ‘Guust’ mogen noemen en je de rekening voorgeschoteld krijgt? De Vlaamse klungeldossiers blijven zich opstapelen (zonnepanelen, PFOS-vervuiling…). Parlementaire vragen worden onvolledig beantwoord. Onderzoekscommissies eindigen in algemene aanbevelingen, of er wordt naar tekortkomingen of communicatielacunes binnen de eigen administraties gewezen. Il fut un temps dat federale ministers voor veel minder moesten opstappen. Het probleem is dat bij de diverse klungeldossiers in de loop van enkele legislaturen bijna alle traditionele partijen betrokken waren. Waar zijn de staatsmannen heen?

Marc Bentein, Oostende

Rusland

Ik heb het bijzonder interessante artikel over de Russische staatstelevisie met stijgende verbazing gelezen (‘Calimero met kernwapens’, Knack nr. 15). Dat strookt met het beeld dat ik van het Rusland van Poetin heb. Maar één ding blijft mij toch verbazen: heeft de (ontwikkelde) Rus dan helemaal geen toegang tot andere bronnen? Hoe zit het met het ‘alleswetende’ internet? En waar zit de Russische oppositie? Helemaal monddood gemaakt?

Marcel De Croo, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content