Naderen we het einde van het pc-tijdperk? De vraag is niet nieuw, maar wel brandend actueel in het licht van de anti- trustzaak tegen Microsoft. De tussentijdse uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson dat Microsoft zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van haar monopoliepositie, lokt heel wat reacties uit. De teneur: de rechter heeft zich vergist, en bij nader inzien is de hele rechtszaak irrelevant.

Microsoft zit nou niet bepaald in een underdogpositie en alleen al daarom mocht het niet al te veel steun verwachten. Daarom zijn de vele steunbetuigingen des te opvallender. Een enquête vlak na Jacksons uitspraak, toont aan dat 67 procent van het Amerikaanse publiek nog steeds pro-Microsoft is, tegen 17 procent contra. Rechter Richard Posner, een collega van Jackson die probeert om Microsoft en de aanklagers dichter bij elkaar te brengen, staat bekend om zijn gematigde houding. Wie een ‘natuurlijke’ monopoliepositie heeft, doet volgens hem minder kwaad dan men ons wil doen geloven.

De rechtszaak lijkt inderdaad irrelevant en alleszins voorbijgestreefd, omdat Microsoft zijn monopolie in de huidige marktomstandigheden onmogelijk louter op basis van zijn machtspositie kan volhouden. Bill Gates is, zoals honderden van zijn concurrenten, druk bezig met de ontwikkeling van totaal nieuwe software voor nieuwe platforms. Om die software aan de man te brengen, moeten alle producenten bij wijze van spreken weer helemaal van nul beginnen. Als morgen een bedrijf opstaat met betere producten, kan Microsoft het wel schudden. Het stijgende aantal Internetbedrijven toont trouwens aan dat Gates de markt niet afsluit.

Het ziet er sterk naar uit de pc moet wijken voor de telefoon, de gsm en de gouwe ouwe televisie. Toestellen die veel handiger zijn als communicatie-instrument. Dat Internet zich vandaag hoofdzakelijk afspeelt op de pc, is volgens analisten gewoon het resultaat van een eliminatieproces. Geen enkel ander toestel was totnogtoe in staat om dataontvangst behoorlijk te verwerken. De telefoon en televisie voldeden niet omdat ze niet waren aangepast aan de moderne technologie, maar daar komt nu verandering in. En wat mogen we nog verwachten van de games-industrie, die spelconsoles bouwt met de kracht van een volwaardige pc én met toegang tot Internet? Het besturingssysteem van de volgende generatie zal volledig vergroeid zijn met het Internetbladerprogramma, ironisch genoeg een trend die Microsoft als eerste grote speler heeft ingezien. De pc zal niet helemaal verdwijnen. Hij zal nog worden gebruikt voor ‘simpele’ applicaties zoals tekstverwerking. Voor toegang tot Internet, en daar liggen toch de grootste groeimogelijkheden, verliest de pc echter zijn ‘monopolie’. Microsoft of geen Microsoft.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content