De regen van olympische medailles voor West-Vlamingen kan geen toeval zijn. Het wordt tijd voor conclusies.

Het begon allemaal de dag dat de Belgische kust werd omgedoopt tot Vlaamse kust. Als de kust dan toch zijn multiculturele roeping zou verliezen, wisten ze het in West-Vlaanderen wel : het zou de West-Vlaamse kust worden. In politiek Brussel ontpopte Pierre Chevalier (hij is van Brugge, hij zit vanachter in de Kamer) zich tot de woordvoerder van de West-Vlaamse eigenheid. ?Vlaamse vrienden,? zei hij, ?laten we scheiden.? Terecht verwees hij naar de fluwelen scheiding van Tsjechië en Slovakije. Want dat het Tsjechië was dat de eindronde in het EK voetballen speelde, kon alleen een verrassing zijn voor wie het Europa der Provincies niet kent. Pas toen het verlost was van die traaglopers, leeghangers en ernaast-schieters van Slovaken, kon het Tsjechische volk zijn rechtmatige plaats opeisen in het concert van het Europese voetballen.

De ereplakken die Ulla (Izegem), Gella (Groot-Zwevegem) en Fredje Raketje (Roeselare) in Atlanta veroverden, onderstreepten niet alleen de juistheid van de West-Vlaamse aanspraken, ze brachten ook een ongerechtvaardigde transfer aan het licht. Gouverneur Olivier Vanneste (Brugge), de nieuwe ruwaard van West-Vlaanderen, rekende het (in Het Laatste Nieuws) voor : ?Op 5,6 miljard aardbewoners zijn er 1,1 miljoen West-Vlamingen, of twee op elke 10.000 mensen. Op amper 24 uur hadden die twee al een gouden medaille veroverd.? Hoewel de West-Vlamingen slechts elf procent van de Belgische bevolking uitmaken, hebben de West-Vlaamse atleten tachtig procent van de medailles moeten opbrengen, zonder dan nog rekening te houden met het soortgelijk gewicht der veroverde metalen. Dit kan niet langer !

Het is niet de enige manier waarop West-Vlaanderen onevenredig hoog wordt belast, ja, van zijn belangrijkste rijkdommen wordt beroofd. West-Vlaanderen heeft zijn knapste koppen aan België geleverd, zowel op politiek gebied, met Jean-Luc Dehaene (Brugge), als op religieus vlak, met Godfried Danneels (Ieper). Zonder Guido Gezelle (Brugge) en Hugo Claus (Walle) zou van Vlaamse literatuur kortweg geen sprake zijn, tenzij men zou denken aan André Demedts (Kortrijk), Gilbert De Smet (Lichtervelde) of Luuk Gruwez (Kortrijk). Zou de BRTN nog één kijker hebben zonder Reddy de Mey (Oostende) ? Zou het Vlaamse chanson één natte droom vergund zijn zonder Wendy van Wanten (Oostende) ? Waar zou de Vlaamse cultuur staan zonder Jozef Deleu (Rekkem) ? Blijft de wereldvrede niet in stand gehouden dankzij Erik Derycke (Harelbeke) ? Valt er nog wel een pint goed bloed te lachen zonder Heert Goste (Gullegem), die zelfs buiten West-Vlaanderen perfect verstaanbaar kan worden gemaakt dank zij de spraaktechnologie van Lernout & Hauspie (Ieper, genoteerd op de beurs in New York) ?

De keerzijde hiervan is dat de wafelijzerpolitiek vele West-Vlamingen al generaties lang heeft gefnuikt in hun internationale opgang. Met, helaas de bekende gevolgen. Het Eurosongfestival is in Oslo alweer op een flop uitgedraaid, doordat daar geheel onterecht een Limburgse troela naartoe werd gestuurd, terwijl wij toch Ingeborg hebben. Dat het voetballen op apegapen ligt, is ook al geen toeval. De nationale ploeg telt amper twee West-Vlamingen, Marc Degryse (Ardooie) en Lorenzo Staelens. Die kunnen in hun tweetjes natuurlijk niet goedmaken wat negen anderen verknoeien. Aan dit onrecht moet een eind worden gesteld !

Een commissie van cultuurfilosofen heeft zich diepgaand gebogen over verklaringen voor het West-Vlaamse succesverhaal. ?Wij zijn niet alleen uitstekende zakenmensen,? zegt zakenmens Pierre Lano (Waregem). ?Ze gaan tot op het been, dag en nacht werken ze,? aldus Willy Verledens (Izegem). ?Aanpakken, tot aan de eindmeet,? meent Olivier Vanneste (Brugge). ?Wij zetten onze tandjes erin,? oppert Wendy van Wanten (Oostende). ?’t Is de strakke Noordzeewind, mijn kind,? mijmert Reddy de Mey (Oostende), die het beste der mogelijke werelden wil verenigen en koningin Ulla Iaan het hoofd van een West-Vlaamse republiek wil stellen. Om het open karakter van West-Vlaanderen te benadrukken, consulteerde de commissie ook een volksvreemde. ?Gehouwen uit de West-Vlaamse grond, waaruit vroeger Flandriens werden geboetseerd,? was de terechte conclusie van Luc Van der Kelen (Antwerpen).

Om de West-Vlaamse identiteit alle eer aan te doen die haar toekomt, besloot de economische groeizone die zichzelf gewoonlijk het Texas van Vlaanderen noemt, om voortaan de eretitel : ?het West-Vlaanderen van West-Vlaanderen? aan te nemen.

Monumentopname : Gentse Feesten (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content