Herman en de liefde

PETER CASTEELS

Boeken verkopen lukt niet door over literatuur te praten.

Enkel echte fans van Herman Brusselmans zullen dit jaar iets hebben aan Saint Amour. Behoud de Begeerte rijdt de man deze maand door Vlaanderen en Nederland, en zet hem elke avond op een podium met een jongere auteur en telkens een andere interviewer. Zal Brusselmans – een mooie, jonge god in de tijd dat Kristien Hemmerechts dat ook nog was – die avonden zelf voorlezen? Uiteraard. Tradities zijn hardnekkig in de kunsten. Maar voor de meeste toeschouwers die Saint Amour aandoen, hoeft het waarschijnlijk niet. Als ze Brusselmans niet kennen als voetbalanalist of jurylid uit De Slimste Mens ter Wereld, is het wel vanwege dat ene onderwerp waarmee hij de voorbije jaren het bekendst werd en wat hem ook wel weer een geschikte gast maakt voor Saint Amour: zijn liefdesleven.

Net als het plot van zijn laatste romans, kan ook niet iedereen de precieze gebeurtenissen helder navertellen. Nadat Brusselmans uit elkaar ging met Tania, de vrouw met wie hij vele jaren samenleefde, en een hele poos had getreurd, werd hij verliefd op Melissa Janssens. Ze is meer dan 30 jaar jonger, en u kent haar misschien van de intrieste columns over seks die ze een hele tijd in P-magazine schreef – waarschijnlijk met mannen als Brusselmans in het achterhoofd als haar lezerspubliek. Die relatie is ook alweer voorbij, en nu is de schrijver samen met een studente, Lena, die nog ietsje jonger is dan Janssens. ‘Als een meisje tegen je zegt dat ze alleen maar bij jou wil zijn, dan doet dat wel iets met een mens’, zei hij daar vorig jaar over in Het Laatste Nieuws. Ik weet natuurlijk niet wat hij de vijftien verschillende interviewers tijdens Saint Amour zal opbiechten, maar volgens de laatste berichten gaat het nog steeds goed tussen hen.

En hoewel de liefhebbers van literaire kritiek steen en been klagen, valt er op de berichtgeving over de relaties van Brusselmans (en zijn bijbehorende erectiestoornissen) weinig aan te merken. Naarmate de aandacht voor het literaire werk van Brusselmans afnam, is de interesse voor zijn liefdesleven alras toegenomen. In de populaire kranten is het verschijnen van een nieuwe roman slechts de aanleiding om lezers een stand van zaken te geven, terwijl de interviews die Brusselmans er in andere media over geeft al even uitgebreid over zijn relaties gaan. In het slechtste geval begint hij er zelf over. Waarom zijn mensen daarin geïnteresseerd? Geen flauw idee. Maar het kan Brusselmans vast niets schelen. Meer nog, bij gebrek aan aandacht voor zijn boeken is dat het beste waar een schrijver die van zijn pen wil leven op kan hopen.

Door PETER CASTEELS

Naarmate de aandacht voor het literaire werk van Brusselmans afnam, is de interesse voor zijn liefdesleven alras toegenomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content