Groenen houden e-voorverkiezing

RÉMY BONNY 'Het is de eerste keer dat we zo'n voorverkiezing op Europese schaal organiseren. Of het een succes wordt, staat nog te bezien. Maar wie niet waagt, wie niet wint.' © REPORTERS
Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

Via primary’s op internet en sociale media kunnen groene kiezers hun topkandidaten voor de Europese verkiezingen aanwijzen. Vanaf 16 jaar mag er worden meegestemd.

Ook de Europese groenen willen in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2014 een aantal campagneboegbeelden en kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie naar voren schuiven. Dat gebeurt via een ‘grootschalig en vernieuwend democratisch e-experiment’, een voorverkiezing via het internet.

De vier kandidaten die overblijven na een eerste interne selectieronde zijn de Fransman Jose Bové, de Italiaanse Monica Frassoni en de Duitsers Rebecca Harms en Ska Keller. Daniel Cohn-Bendit ofwel rode Dany, het uithangbord van de Europese ecologie en huidig fractievoorzitter van de groenen in het Europees Parlement, maakte eerder bekend dat hij afziet van een nieuw parlementair mandaat.

‘Het laatste woord is nu aan de basis’ zegt Rémy Bonny, voorzitter van Jong Groen. ‘Zij kan via het internet en via sociale media zoals Facebook onze kandidaten kiezen.’ Zullen de groene sympathisanten in de Europese lidstaten wel genoeg weten over de kandidaten die toch vooral in eigen land bekendheid genieten om een weloverwogen keuze te maken? ‘Het is de eerste keer dat we zo’n voorverkiezing op Europese schaal organiseren. Of het een succes wordt, staat nog te bezien. Maar wie niet waagt, wie niet wint’, aldus Bonny.

Opmerkelijk is ook dat er mag worden gestemd vanaf zestien jaar, terwijl voor de Europese verkiezingen de stemgerechtigde leeftijd op achttien jaar ligt. Rémy Bonny, zelf net achttien en een groot voorstander van stemrecht vanaf zestien, wijst erop dat groene partijen wereldwijd altijd hebben gepleit voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd.

‘Groen heeft ook ooit een voorstel in die zin gelanceerd, maar dat heeft jammer genoeg geen meerderheid achter zich gekregen’, zegt Bonny. Nochtans is het politiek actief maken van jongeren een democratisch pluspunt, vindt hij. ‘In Oostenrijk kunnen jongeren stemmen. Blijkt dat jongeren die aanvankelijk geen vragende partij waren om te mogen stemmen, nu veel meer politiek betrokken zijn.’

De groene primary’s lopen tot 28 januari. Op 29 januari wordt bekendgemaakt welke twee kandidaten de boegbeelden worden van de Europese groenen. Zij zullen in de verschillende lidstaten de campagnes van nationale groene kandidaten voor het Europees Parlement steunen.

Bij de aanwijzing van de Commissievoorzitter zal in 2014 voor het eerst ook rekening worden gehouden met de verkiezingsuitslag in het Europees Parlement, al hoeft de nieuwe Commissievoorzitter niet noodzakelijk uit de grootste fractie te komen.

Meer info op www.europeangreens.eu/votegreen2014, facebook.com/europeangreens, #greenprimary.

Han Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content