De verkoop van de nieuwe VW Golf valt fors tegen.
Bij Volkswagen worden wereldwijd 5000 medewerkers ‘niet vervangen’. In twee jaar tijd moet vier miljard euro worden bespaard. Maar van gedwongen ontslagen of fabriekssluitingen op korte termijn wil VW-baas Bernd Pischetsrieder niet horen. Goed nieuws voor de 5800 werknemers van Volkswagen in Vorst, zou je denken. Hoewel. Volgens personeelsdirecteur Jos Kayaerts worden bij VW-Vorst dit jaar minstens 36 medewerkers niet vervangen. Daarenboven wordt de band begin april een week stilgelegd.
De VW-directie in Wolfsburg reageert daarmee op de tegenvallende bedrijfs- en verkoopresultaten: in vergelijking met 2002 is de winst zowat gehalveerd. Bovendien verkoopt de Golf V, die onder andere in Vorst wordt geproduceerd, minder goed dan was verwacht. Met de kwaliteit van de nieuwe Golf is niks mis. Hij is gewoonweg te duur om een populaire wagen voor het volk te kunnen zijn. De verhouding prijs/kwaliteit stimmt nicht. De Franse en Japanse concurrenten zijn heel wat goedkoper.
En dat geldt ook voor de nieuwe Opel Astra, die goed op weg lijkt om de Golf te onttronen. Vergelijkende tests wijzen uit dat de Opel Astra op haast alle vlakken de gelijke is. Toch betaalt de Astra-klant voor een vergelijkbare uitrusting tot 2000 euro minder. Dan krijgt het gezond verstand makkelijk de bovenhand op emotionele overwegingen zoals merkgetrouwheid. En dat is slecht nieuws voor VW-werknemers in Vorst. Want op het moment dat men daar de band stillegt, drijft Opel in Antwerpen de productie van de Astra op met 9000 wagens. Daarmee lijkt ook de wederopstanding van Opel een feit. Bij Volkswagen daarentegen liep de verkoop tijdens de eerste maanden van het jaar met meer dan tien procent terug. Ondanks de nieuwe Golf.
Wanneer het slecht gaat, wordt een schuldige gezocht. Alle vingers wijzen nu naar de grote baas zelf, de 56-jarige Bernd Pischetsrieder. Die nam twee jaar geleden de operationele leiding van het VW-concern over van Ferdi-nand Piëch. Onder de door grootheidswaanzin gedreven Piëch spendeerde VW vier miljard euro aan prestigeprojecten zoals de overname van Bugatti en Bentley én de ontwikkeling van de VW Phaeton waarmee hij Mercedes Benz van de troon wilde stoten. Piëch pompte 1 miljard euro in de ontwikkeling van de wagen en nog eens 230 miljoen euro in de bouw van een gloednieuwe glazen fabriek. Voor een auto die niemand koopt: minder dan tien procent van de productiecapaciteit wordt benut.
Toch blijft de eigengereide Piëch – nog steeds voorzitter van de raad van bestuur – buiten schot. Het is Pischetsrieder die voor de blunders van zijn voorganger zal mogen opdraaien. Een late weerwraak voor de smadelijke nederlaag die Piëch eind van de jaren negentig moest incasseren in de overnamestrijd om Rolls- Royce. Zijn tegenspeler van toen heette Bernd Pischets-rieder, grote baas bij BMW. ’t Kan verkeren.
Urbain Vandormael