Geen ‘white privilege’ in het Witte Huis

© Chip Somodevilla/Getty Images
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Drie van de belangrijkste figuren in de Verenigde Staten genieten in de tuin van het Witte Huis van een lentezonnetje, en twee onder hen zijn gekleurde vrouwen. President Joe Biden laat zich niet alleen vergezellen door zijn vicepresident Kamala Harris (r.), maar ook door Ketanji Brown Jackson (l.). Jackson is Bidens pick: hij koos haar als rechter bij het Hooggerechtshof. De presidentiële keuze werd blijkbaar niet alleen in de eigen democratische kring geapprecieerd: een meerderheid van 53 senatoren tegen 47 keurde de aanwijzing van Brown Jackson goed, wat betekent dat drie Republikeinen de keuze voor een uitgesproken progressieve rechter steunden. Het is dan ook een historische benoeming: de 51-jarige Brown Jackson is de eerste zwarte vrouw die in het Hooggerechtshof zal zetelen. Ze treedt in de voetsporen van Thurgood Marshall (1908-1993), die van 1967 tot 1991 als eerste zwarte man in datzelfde Hooggerechtshof zetelde. Hij was net als Brown Jackson vandaag een tegenstander van de doodstraf en een pleitbezorger van civil rights, zoals het recht op abortus en – toen al – het recht op een faire behandeling door de politie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content