Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

MAMA AFRICA, MIRIAM MAKEBA

De Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba heeft tot haar dood op het podium gestaan. Toen ze op 10 november, op 76-jarige leeftijd, een antimaffiaconcert gaf in Zuid-Italië, werd ze getroffen door een hartinfarct. Enkele uren later overleed ze in het ziekenhuis. ‘Mama Africa’ werd in 1967 wereldberoemd met haar hit Pata Pata. Ze was in de jaren vijftig haar carrière begonnen als jazzzangeres. In 1966 kreeg ze voor haar samenwerking met Harry Belafonte een Grammy Award. Ze woonde toen al een paar jaar in de Verenigde Staten. Door de apartheid en Makeba’s verzet daartegen was het onmogelijk geworden om nog in eigen land te zingen. Maar ook de VS moest ze in 1969 ontvluchten, na haar huwelijk met Black Power-activist Stokely Carmichael. Pas in 1990 zou ze op verzoek van Nelson Mandela terugkeren naar Zuid-Afrika.

ZONDER STEM, MARLEEN TEMMERMAN

SP.A-senator Marleen Temmerman moet haar parlementaire werk voorlopig voortzetten zonder stem. Een maand geleden werd bij haar een kwaadaardig gezwel vastgesteld ter hoogte van de stembanden. De kleine tumor is intussen verwijderd. Er werden geen uitzaaiingen aangetroffen en de bestraling verloopt goed. Temmerman, hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent, houdt er een druk leven op na dat door het lesgeven en haar politieke functie ook zeer belastend is voor de stem.

SECULIERE HARDLINER, NIR BARKAT

Er is geen vervolg gekomen op de ambtstermijn van de eerste ultraorthodoxe burgemeester van Jeruzalem. Uri Lupolianski moest bij de verkiezingen de duimen leggen voor Nir Barkat (49), een seculiere zakenman die het in 2003 zonder succes tegen Lupolianski had opgenomen en de voorbije jaren de oppositie leidde. Het valt te verwachten dat de fel toegenomen invloed van ultraorthodoxen in het straatbeeld zal worden teruggeschroefd. Toch zal Barkat de komende jaren op eieren moeten lopen om alle strekkingen aan hun trekken te laten komen. Geen van de grote Israëlische politieke partijen durfde een kandidaat naar voren te schuiven. De meeste Palestijnse inwoners van de armste stad van het land boycotten de verkiezing. Barkat wil in de eerste plaats de economie aanzwengelen. Een belangrijk middel daartoe ziet hij in de bouw van woningen voor Joden.

DE MAN VAN DE BAC, HUBERT DETREMMERIE

Hubert Detremmerie (78) is overleden. De bankier genoot vooral bekendheid door zijn deelname aan de gesprekken van Poupehan in de jaren tachtig. Samen met de gouverneur van de Nationale Bank Fons Verplaetse, ACV-voorzitter Jef Houthuys en premier Wilfried Martens (CD&V, toen CVP) maakte hij in dat Ardense dorpje de blauwdruk voor het Belgische herstelbeleid, inclusief devaluatie en loonsverminderingen. Detremmerie stond toen al enkele decennia aan het hoofd van de spaarbank BAC (later BACOB), die later opging in Dexia. Daardoor was hij ook de penningmeester van het ACW en begeleidde hij de verkoopvan enkele bedrijven van de christelijke arbeidersbeweging, zoals het reisbureau Ultra Montes en de krant Het Volk. Detremmerie was daarnaast voorzitter vande raad van bestuur vanLernout&Hauspie enbeheerder van onder meerde K.U.Leuven.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content