Luc Van den Brande wil geen Marshallplan voor Wallonië.

Blijkbaar neemt PS-voorzitter Elio Di Rupo het zelf niet zo nauw met zijn voornemen om alle communautaire dossiers voor tien jaar in de ijskast te bergen. In een opmerkelijk interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo spreekt Di Rupo zijn grote bezorgdheid uit over de Waalse socio-economische toestand. Hij pleit zelfs voor ‘een Marshallplan voor Wallonië’, betaald met geld van de federale overheid, om de regio uit het slop te trekken.

Op CD&V-senator en voormalig Vlaams minister-president Luc Van den Brande maakt Di Rupo’s noodkreet weinig indruk. ‘We kunnen het positief bekijken en vaststellen dat Di Rupo eindelijk de Waalse problemen erkent en de hemdsmouwen wil oprollen om er ook daadwerkelijk iets aan te doen’, oppert Luc Van den Brande. ‘Maar een nieuwe subsidiestroom is gewoon geen optie. Je kunt niet blijven vluchten in de subsidiëring.’

Misschien is het feit dat de PS-voorzitter erkent dat er een probleem is, nog het belangrijkste nieuws.

LUC VAN DEN BRANDE: Dat stemt me hoopvol, ja. Di Rupo kan natuurlijk niet blijven verkondigen dat alles dik in orde is, wanneer de naakte cijfers hem telkens weer tegenspreken. Het gaat echt niet goed met Wallonië en men kan de oorzaak niet blíjven zoeken in het verleden. De andere oude industriële gebieden, zoals Manchester en Liverpool, doen het veel beter.

Kan er voor u sprake zijn van bijkomende federale steun voor Wallonië?

VAN DEN BRANDE: Nee. Ik geloof dat de gewesten hun eigen financiële verantwoordelijkheid moeten nemen, en een nieuwe subsidiepot brengt de Walen geen stap verder. En dat zeg ik niet alleen. Ik citeer u letterlijk de drie Waalse economieprofessoren die enkele weken geleden eindelijk hardop zeiden wat ten noorden van de taalgrens al langer bekend is: ‘Wallonië is verslaafd aan Vlaamse transfers en de regio verder verdoven met subsidiegeld kan nooit een optie zijn.’

Wallonië heeft evenveel mogelijkheden als Vlaanderen. Hoe leg je uit dat die regio dan toch, ondanks indrukwekkende Vlaamse en Europese subsidiestromen – 50 miljard euro sinds 1992 – zo slecht boert? Als al dat geld het tij nog niet kon keren, moeten we ons dan niet stilaan gaan afvragen of het wel goed besteed wordt? Er moet gewoon iets scheef zitten in het Waalse beleid. Wat dus betekent dat de Parti Socialiste een grote verantwoordelijkheid draagt. Aan de Walen zeg ik: probeer nu eens zelf uit de impasse te raken.

J.V.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content