– We schakelen nu over naar Marc Van Lombeeck in de Ronde van Frankrijk. Zijn gastcommentator is Dirk De Wolf.

– Welkom, beste sportliefhebber voor het verslag…

– Zeker en vast, Marc, en ge ziet daar al vanuit dat beeld van de helicopter, dat is een Alouette II, die weegt niet meer dan twee en halve ton, hoe daar vanachter in het peloton Masdupuy een kwak geeft aan Pelliciolui.

– De aankomst, hier in Nogent-sur-Oise…

– Er staat hier een kerk met een prachtige klokkentoren, die nog zou gesticht zijn door Clovis. De kerk is opgedragen ja, Jowan heeft zijn 54-12 opstaan, die zal vandaag niet te kloppen zijn (Museeuw zal 89ste eindigen) aan de heiligen Maure en Brigitte. De vrouw van Garcia Casas, die heet ook Brigitte. Schoon kind. Ge kunt die kerk bezoeken, dat kost twintig Franse frank maar kinderen krijgen korting.

– Zoals u merkt hebben de renners veel vertraging opgelopen.

– Zeker en vast, Marc, maar daar kunnen ze toch zelf niet aan doen. En straks zullen ze er wel invliegen, want dan is’t voor de pubilciteit. De aankomst zal omstreeks zeven uur zijn, de kijker thuis kan misschien intussen een biertje nemen. Ho, Piepoli is aan het verzuren, dat was pertang een goeie amatuir.

– In 1975 heeft hij nog een rit in Ronde van de Oise gewonnen.

– Nee, dat was in de Ronde van de Aude, Marc.

– Oei, ik moet oppassen of mijn fichenbak vliegt weg.

– Zeker en vast, Marc, want ’t is door die wind dat ze zo traag rijden. Ze gaan nu over tweehonderdtwintig meter een flauwe bocht naar rechts nemen, en dan komen ze in ’t open veld en daar staat de wind driekwart in het nadeel.

– Ha, twee vluchters. Even kijken wie dat zijn…

– Dat zijn Gouvenou en Salvato, Marc.

– Ik druk even de chrono in om het tijdverschil te meten.

– Dertien seconden, Marc, ge gaat dat straks op tv ook zien. Maar we weten dat dankzij onze chauffeur André Méganck, zonder wie deze reportage niet mogelijk zou zijn, beste kijkers.

Miguel Indurain maakt even een plasje op een plaats waar dat niet mag.

– Ja, maar Marc, wat moet ge doen als ge moet pissen ?

– Het peloton…

-… komt terug, Marc. Daar, Tsjmil. Ge ziet goed dat André op het buitenblad zit.

– Uw favoriet.

– Zeker en vast, Marc. Ik heb op hem gepronostikeerd. ’t Is er toch enen van Lotto. Maar d’er mag natuurlijk ook een Belg winnen, ge moet toch altijd een beetje chauvinist blijven.

– En in vergelijking met de Fransen…

– Zeker en vast, Marc, maar ja, die hebben dat ook uitgevonden. Nicolas Chauvin, dat was een veteraan die met nu Delle Vedova op kop, die woont in een schone Toscaanse villa in Campi Bisenio, vlak voorbij een bocht, ge moet daar serieus terugschakelen , nog gevochten heeft voor Napoleon. Ze zitten nu in Saint-Jus-en-Chaussée, het is daar nu veertien graden Celsius. Aan dat huis met die gele deur ligt een putteke, wie daar inrijdt, kan lelijk vallen…

– Over vallen gesproken, er was deze morgen een medisch communiqué..

– Zeker en vast, Marc.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content