Arca amuseert met ?Doodgeestig”.

In ?Doodgeestig” (?Dead funny”, 1994) van Terry Johnson staat een enorme sofa centraal die na een aantal scènes om zijn as draait. ?Doodgeestig” is dan ook een komedie waarin seks, humor en dood vanuit meerdere hoeken kunnen worden bekeken. Op en rond de sofa wringt de jonge Eleonora ( Mieke De Groote) zich in allerlei bochten om van haar man, gynaecoloog Guido ( Hans Royaards), een kind te krijgen. Maar Guido gaat liever vreemd met de goedgelovige Lisa ( Anja van Riet), die met de impotente Niek ( Carl Ridders) is getrouwd. Samen met de homoseksueel Danny ( Daan Van den Durpel) vormen zij een clubje dat gestorven komieken eert en hun werk, waarvan ze de draagwijdte niet beseffen, archiveert.

Vanavond is de plotse dood van Benny Hill de reden tot vergaderen, een ritueel met aangepaste kostuums en de bijhorende comsumptie van grote taarten met veel crème. Het selecte gezelschap vertegenwoordigt een aantal soorten seksbeleving, en Johnson wil vooral de vele frustraties van de zielepoten via verschillende soorten humor blootleggen. Pas in het tweede deel slaat de humor om. De situatie wordt bitter en gênant. Eleonore voelt zich buiten spel gezet en tracht de aandacht te trekken met een pornofilmpje. Maar de anderen hebben meer aandacht voor de gags van Toon Hermans of Wim Sonneveld. Met de crème vallen ten slotte ook de maskers af en komt voor iedereen het ogenblik van de waarheid.

De productie werd gemaakt in moeilijke omstandigheden. Niek Kortekaas was de reddende regisseur die ook het decor en de belichting ontwierp. Hij kon op de spirituele inbreng van de spelers rekenen en werkte op korte termijn een homogene voorstelling uit, met de nadruk op kundig uitgevoerd amusement.

Johnson wordt voor het eerst in het Nederlands gespeeld. Bekend van hem is het in 1985 door Nicolas Roeg verfilmde ?Insignificance” waarin hij vier Amerikaanse mythen (waaronder Marilyn Monroe) te lijf gaat. In 1993 ging in Londen ?Hysteria” in première, met een gedrogeerde Freud als hoofdpersonage. In het rijtje van hedendaagse Britse auteurs die Arca dit seizoen programmeert, is Johnson de eerste die boeit. Hij doet aan Alan Ayckbourn denken wiens human touch hij in ?Doodgeestig” echter mist.

Roger Arteel

Tot 30/3 in Arca, Gent. 09/225.18.60.

‘Doodgeestig : kundig uitgevoerd amusement.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content