Financiën Het Zuiden schiet te hulp

Lentevergadering van het IMF in Washington. © IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

De lentemeeting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toonde overtuigend aan dat de machtsverhoudingen in de wereld aan het verschuiven zijn.

Een flink aantal lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan samen 430 miljard dollar extra kapitaal aandragen. Daardoor zal het IMF, dat bedoeld is om hulp te bieden aan landen die economische problemen hebben, op de financiële markten ruim dubbel zoveel middelen kunnen lenen als tot nu toe.

De slotverklaring van de lente- vergadering van het IMF in Washington maakt duidelijk hoe het bereikte akkoord twee beloftes inhoudt die elkaar in evenwicht houden. Toen het IMF (samen met de Wereldbank) na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, was dat om een instrument te creëren om middelen van rijke landen door te sluizen naar ontwikkelingslanden, samen met de kennis en de technische assistentie die zulke landen konden gebruiken om hun economieën op orde te krijgen. Omdat de westerse landen de gevers waren en de ontwikkelingslanden de ontvangers, hadden de rijke lidstaten aanzienlijk meer in de pap te brokken dan de arme.

Sinds de eurocrisis liggen de kaarten helemaal anders. Op dit ogenblik zijn Ierland, Griekenland en Portugal de belangrijkste begunstigden van IMF-hulpmiddelen. De aanbrengers van het extra kapitaal daarentegen zijn, behalve diverse Europese lidstaten, landen als China, India, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika. De traditionele ontvangers van IMF-hulpgeld beschikken tegenwoordig over meer middelen en stellen tegelijkertijd vast dat het nu de Europeanen zijn die hulp nodig hebben. Alle landen beseffen dat de eurocrisis weegt op de wereldeconomie en daardoor ook op hun eigen toekomst. Maar nu de hulp mede van hen moet komen, vragen ze ook meer zeggenschap in internationale instellingen zoals het IMF. Het akkoord van vorige week bevestigt de beloften die op dit vlak eerder al werden gedaan. Met als gevolg dat de zetel van België dat momenteel in het IMF nog steeds zwaarder weegt dan Brazilië wellicht geen lang leven meer beschoren is.

Het noodprogramma dat het IMF met de extra middelen wil financieren, is bedoeld om de Europese ‘firewall’ te versterken, maar werkt toch op een wat andere manier. De Europese firewall dient in de eerste plaats om de financiële markten te helpen het hoofd koel te houden: eurolanden kunnen bij die firewall lenen als het bij de banken al te duur lijkt te worden. Op die manier moet de firewall eigenlijk de euro beschermen. Het IMF daarentegen ondersteunt vooral individuele landen om ze het pad naar economische groei te helpen terugvinden.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content