De eerste cd’s met extra’s : floppen.

Meer dan zes maanden nadat Microsoft enigmatisch over de cd-plus sprak, verschijnen de eerste cd’s met extra’s op de Belgische markt. De naam veranderde onlangs in enhanced cd of cd extra. Waarom Philips en Sony uiteindelijk de naam veranderden, is niet helemaal duidelijk. Na een kleine test van twee titels bleek al gauw dat de cd extra nog niet marktrijp is. De allereerste titel in België verscheen bij Arcade. Eigenlijk was de enhanced cd van Arcade een sampler of compilatie-cd met stukjes vanop andere cd’s uit de catalogus van het Arcana-label van het Nederlandse media-bedrijf. Hoewel enhanced cd’s zowel op Macintosh als op pc zouden moeten draaien, bleek de Macintosh ondanks de apart bijgeleverde software uitsluitend muziek te tonen. Geen extra’s in de vorm van een multimediaal programmaboekje dus. Op een pc met de oude Windows 3.11 werkte de cd van Arcade wel. Eén klikje volstond om de software voor het bekijken van de extra’s te installeren. Dadelijk verscheen het hoofd van de muziekuitgever die in het Frans met Engelse ondertitels vertelt hoe en waarom. Vervolgens kan de liefhebber de programmaboekjes van een paar dozijn cd’s met klassieke muziek bekijken. Bij sommige van die multimediale boekjes bleken een paar muziekfragmenten te zitten. Alleen al omwille van het Goethe-lied, Prometheus, op muziek van Schubert is de Arcana-cd de moeite waard. Het op teksten van Paul Verlaine geïnspireerde lied van Gabriel Fauré was ook een hoogtepunt. Om de andere fragmenten, zoals de Italiaanse barok van Scarlatti, genietbaar te maken, is er meer nodig dan spitstechnologie. Over smaak valt echter niet te twisten. Het is wel zonde dat de muziek stopt wanneer men de volgende plaat kiest. Zeker als bij die cd geen muziekfragment staat. Enkele dagen na de cd extra van Arcade bracht Sony een cd extra uit met werk van Bob Dylan. Ondanks de aparte cd-rom met programmatuur bleek Bob Dylan’s verzameld werk noch op een Macintosh noch op een pc aan de praat te krijgen. Volgens de computers was de cd slechts een gewone audio-cd en kan de gebruiker dus alleen de muziek afspelen. Gelukkig kan elke cd extra gewoon in elke cd-speler gestopt worden om als cd zonder extra’s te dienen. Conclusie : de cd extra of enhanced cd is alles behalve rijp voor het gebruik. Zelfs niet met Windows 95.

Lode Goukens

Lode. Goukens@knack.eunet.behttp://www.eunet.be/rent-a-page/goukens/vraagbk2.htmlRoularta Media Group :http://www.roularta.be

CD extra of enchanced cd : voorlopig nog toekomstmuziek.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content