Jules De Bruycker op rondreis in de VS.

Het grafisch werk van de Gentse tekenaar-etser Jules De Bruycker (1870-1945) maakt een rondreis door de Verenigde Staten. Dat is te danken aan het kunsthistorisch onderzoek dat Amerikaanse specialisten nu al enkele jaren verrichten rond de artistieke avant-garde in het Belgische fin-de-siècle. Stephen Goddard, curator bij het Spencer Museum of Art aan de Kansas University, is de spilfiguur van het onderzoek.

Goddard was vier jaar geleden in Gent om er samen met hoofdconservator Robert Hoozee de tentoonstelling ?Les Vingt en de avant-garde in België? voor te bereiden. Na de expositie in Gent (eind 1992) verhuisde ze naar de States. Goddard leerde zo het werk van Jules De Bruycker kennen en raakte er door geïntrigeerd. ?De Belgen vinden hem te Vlaams,? zegt Goddard, ?maar de waarheid is dat hij, zoals vele onafhankelijke kunstenaars in het begin van deze eeuw, de modernistische trends negeerde en zijn eigen specifieke stijl getrouw bleef.?

Goddard beschouwt De Bruycker als een tekenaar en etser van wereldniveau. Jules De Bruycker werd bekend door zijn uitbeelding van volkse Gentse figuren en taferelen, van een reeks kathedralen in België en Frankrijk en vooral met zijn talloze versies van de Gentse Sint-Niklaaskerk. Goddard is echter vooral onder de indruk van de bittere oorlogstekeningen die De Bruycker maakte tijdens zijn vlucht naar Londen. Dat aspect, maar vooral ook De Bruyckers kijk op het Gentse leven van die tijd (voor de Amerikanen een volkomen onbekende wereld) komt het sterkst naar voren op de rondreizende tentoonstelling die 51 tekeningen en etsen bevat.

Het werk van De Bruycker was vorig jaar te zien in het Gentse Museum voor Schone Kunsten ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn overlijden. De werken kwamen vooral uit de collecties van het museum en van verzamelaar John De Bruycker (naamgenoot maar geen familie) die de grootste De Bruycker-verzameling in België bezit. Voor het Amerikaanse initiatief werd vooral uit die twee collecties geput.

De tentoonstelling ?An Eye on Flanders : the Graphic Art of Jules De Bruycker? reist dit jaar langs het Spencer Museum of Art in Kansas, het Elvehjem Museum of Art in Wisconsin-Madison en het Georgia Museum of Art in Athens, Georgia.

Marc Ruyters

Jules De Bruycker, Zelfportret van de Sint-Niklaaskerk (1936) : sterke beelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content