De enquête die peilt naar de mensen van het jaar is halfweg. Onze lezers hebben gestemd, tot vrijdag 8 december is het de beurt aan de luisteraars van Studio Brussel.

DRIE WEKEN geleden verschenen in Knack de formulieren, waarmee u kon helpen de mensen van het jaar te verkiezen. Goed 2.300 lezers zetten zich aan het werk. De kruisjes die zij op hun formulieren hebben ingevuld, zijn intussen computergewijs verwerkt.

U weet hoe het gaat : daarmee hebben we nog geen laureaten. De enquête verloopt immers in samenwerking met Studio Brussel, dat zijn luisteraars nog tot vrijdag 8 december de kans biedt om aan het referendum deel te nemen.

Weten we dus nog niet wie er heeft gewonnen, we weten al wel wie er tot die tweede ronde is toegelaten. Want u kent het systeem : alleen de top-drie van de lezers van Knack wordt aan de radioluisteraars voorgesteld, alleen uit die drie kan er bij wijze van televoting nog worden gekozen. Kwestie van er de spanning in te houden, stellen we u hierbij even de zes trio’s voor, die van u de meeste stemmen hebben gekregen. Want de uitslag is toch af en toe verrassend.

ACHTTIEN KANDIDATEN.

Om te beginnen met de kategorie waar traditioneel toch het meest wordt naar uitgekeken : België. We maakten dit jaar, voor het eerst sinds we dit referendum organizeren, een uitzondering. We namen iemand in onze kandidatenlijst op, die in de loop van het jaar is overleden. We deden dat, omdat we vonden dat niemand beter dan de vermoorde Karel Van Noppen symbool kan staan voor de strijd tegen het misbruik van hormonen in de veeteelt. Karel Van Noppen is door de lezers genomineerd. SP-voorzitter Louis Tobback doet het al jaren goed in deze enquête, hij is ook dit jaar bij de top-drie. Willy Claes, die ter wille van Agusta ontslag nam als sekretaris-generaal van de Navo, maakt het trio kompleet. Premier Jean-Luc Dehaene en Aids-vorser Peter Piot eindigen samen vierde en vallen net uit de boot.

Een traditie wil dat de Knack-lezer in de kategorie Wereld oog heeft voor wie in de loop van het jaar is opgekomen voor vrede en verzoening. Voor de underdog ook in het internationale nieuws. Zo iemand is zeker de Franse bisschop Jacques Gaillot, die het aan de stok kreeg met het Vaticaan. Hij werd door u genomineerd. Ook de voortgezette inspanningen van het duo Yasser Arafat/Shimon Peres voor vrede in het Midden-Oosten werden voldoende op prijs gesteld. Een absolute verrassing is Yitzhak Rabin, de Israelische premier die goed een maand geleden werd dood geschoten : het is de eerste keer sinds we met deze jaarlijkse rondvraag begonnen dat iemand door de eigen keuze van de lezers in de top-drie wordt gekatapulteerd. Hij verdringt daarmee Microsoft-voorman Bill Gates, die zo net afvalt.

In de kategorie Sport was er vooral aandacht voor Vlaamse topprestaties. De titels van zwemster Brigitte Becue maakten indruk, terwijl ook Johan Museeuw met zijn winst in de wereldbeker wielrennen een plaats in de top-drie verdient. Ook tennisser Filip De Wulf charmeerde met zijn winst in het ATP-toernooi van Wenen genoeg lezers.

Zoals dat ook vorig jaar het geval was, is er ook nu de luisteraars van Studio Brussel ter wille een aparte kategorie muziek, los van de algemene kategorie kultuur. Op het vlak van de Muziek zijn de lezers duidelijk het optreden van The Rolling Stones op de festivalweide in Werchter nog niet vergeten. Raymond van het Groenewoud en de groep dEUS kregen van de Knack-lezer precies evenveel stemmen, genoeg om allebei de tweede ronde te halen.

Kultuur stelt de Vlaamse filmer Frank Van Passel (“Manneken Pis”) tegenover de Frans-Bulgaarse inpak-kunstenaar Christo (de Reichstag in Berlijn). Prettig is dat mode-ontwerper Dries Van Noten mag meedingen : een hulde aan het ook internationaal erkende talent dat het voorbije decennium in Antwerpen op dit vlak werd gekweekt.

De laatste kategorie zoekt naar de Media-figuur van het jaar. En dat zou nu ook een nieuw medium zelf kunnen zijn : het wereldwijde computer-kommunikatiesysteem Internet beleefde in 1995 in ons land een doorbraak. De Knack-lezer zag het fenomeen, en kruiste het genoeg aan om de tweede ronde te halen. Dirk Sterckx, hét gezicht van Ter Zake, was vorig jaar genomineerd ; hij is het ook dit jaar. Hij zal een kwaaie klant hebben aan Hugo Matthysen, die met “Kulderzipken” hoge toppen scheert.

Daarmee is onze klus geklaard. Het woord is tot vrijdag aan de luisteraars van Studio Brussel. Wie wil meedoen, belt op het nummer 0900.27.947. De lijn blijft 24 uur op 24 open. De laureaten worden op 19 december bekend gemaakt, u verneemt er op 20 december in Knack alles over.

H.V.H.

Peter Piot : helaas vierde.

Bill Gates : net mis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content