Afdankingen, faillissementen, herstruktureringen, bedrijfssluitingen. De werknemer was bij ons de sigaar van het jaar.

Een annus horribilis voor werknemers, is nog zacht uitgedrukt. Behalve brutale bedrijfssluitingen en faillissementen of het ineenstorten van op gebakken lucht gebouwde imperiums van halfgoden als Joep van den Nieuwenhuyzen (Begemann) en Patrick Depuydt (Velda), bleek dwars door alle sektoren heen, de jacht open op overtollig geachte werknemers. Zowel in de privé als bij de overheid. Zestig-plussers op gedwongen pensioen bij de BRTN, veertigers bij de Kredietbank, duizenden banen weg in die banksektor, negenduizend man eruit bij de NMBS.

Goed 11 procent van de mannelijke beroepsbevolking zit zonder baan, bij de vrouwen bijna 20. Dat is meer dan ooit, ondanks een ekonomische groei van meer dan twee procent en indrukwekkende bedrijfswinsten. De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening gaf ontmoedigd toe dat amper vijf procent van intensief begeleide, langdurig werklozen aan een nieuwe baan geraakte.

De overheid bood bij gebrek aan geld, slechts lauw weerwerk. Via PWA’s, werktijdverkorting voor ambtenaren of het inzetten van werklozen als pseudo-veiligheidsagenten. Werkgevers ontdekten de weldaden van een schier onuitputtelijk arbeidsarsenaal en riepen om flexibiliteit, fiskale hervormingen, lagere minimumlonen en vermindering van de patronale bijdragen. In de jacht op meer produktiviteit en hogere rendabiliteit waren ze bereid het zachte model van sociaal overleg, dat decennia welvaart en welzijn bracht, op te offeren.

Pierre Godfroid, dank zij overheidsmanna voorzien van een nieuwe partner (Swissair), zei zonder meer de lopende Sabena-CAO’s op en legde de lat voor zijn personeel hoog “omdat het bij Lufthansa in Duitsland ook kan. ” Karel Vinck ruilt 1.300 mensen bij Union Minière de operatie kost het bedrijf 2,5 en de belastingbetaler 5 miljard frank tegen een rendement van 15 procent voor zijn aandeelhouders. Afgerond één miljoen werklozen dachten het afgelopen jaar vaak aan de scherpe uitval SP-voorzitter Louis Tobback : “Het patronaat is onverzadigbaar. “

– Terwijl de werkgevers op straat kwamen om hun ongenoegen te ventileren (grote foto en foto hiernaast), verkocht de overheid de NMKN (foto in het midden met Di Rupo en Maystadt) en vierde het VBO zijn honderdste verjaardag.

– Stakingen van het NMBS-personeel legden de spoorwegen lam (grote foto), Michel Nollet werd verkozen tot de nieuwe ABVV-voorzitter (hierboven), Sabena en Swissair sloten een akkoord (daarnaast), John Goossens mocht Belgacom leiden (hiernaast).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content