Het sociale uitzendkantoor Instant A viert vrijdag in de Brusselse Ancienne Belgique zijn vijfjarig bestaan.

Uit een studie van het HIVA (Hoger instituut voor de arbeid) bleek onlangs dat bepaalde categorieën werklozen, zoals laaggeschoolden en langdurig werklozen, door de VDAB (Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) niet of weinig geholpen worden. ‘Geparkeerd worden’ heet dat in het jargon. Maar sommige werklozen vinden gewoon de weg niet naar de VDAB. Ze hebben ook geen boodschap aan een maandenlange opleiding of trajectbegeleiding.

Voor die mensen kan het sociale uitzendkantoor Instant A – een samenwerkingsverband tussen de door de overheid gefinancierde vzw Labor X en de particuliere uitzendkantoren Vedior en t-interim – een oplossing bieden. Instant A heeft momenteel vestigingen in Antwerpen, Gent, Mechelen en Vilvoorde, en zet dagelijks ongeveer 190 mensen aan het werk. Vrijdag viert Instant A zijn vijfjarig bestaan. Philippe Melis, social projects manager bij Vedior, over het succes van de Instant A-formule.

Wat is het verschil tussen een gewoon en een sociaal uitzendkantoor?

PHILIPPE MELIS: Om te beginnen zijn Instant A-kantoren gevestigd in kansarme buurten, waar ook het doelpubliek woont. In Antwerpen is dat Borgerhout, in Gent de Dampoortstraat. Verder is in elk Instant A-kantoor een sociale begeleider aanwezig, die vooral werkt aan de arbeidsattitude van degenen die zich komen aanmelden. Veel mensen zijn het immers niet gewend op tijd te komen, elke werkdag aanwezig te zijn, of zich voor een langere periode te engageren.

Wat is precies het doelpubliek van Instant A?

MELIS: Jongeren tussen 16 en 30 jaar, die moeilijk via het reguliere circuit aan een baan geraken. In de praktijk zijn dat vooral allochtonen, laaggeschoolden, en mensen met een verleden, zoals ex-verslaafden of ex-gedetineerden. De ervaring heeft uitgewezen dat veel van die kansarme jongeren hun weg niet vinden naar gewone uitzendkantoren of andere instellingen.

Ook niet naar de VDAB?

MELIS: Ook niet naar de VDAB. Heel wat jongeren die bij ons langskomen, zijn bij de VDAB onbekend.

In welke sectoren zijn de mensen die jullie aan een baan helpen, actief?

MELIS: In de laaggeschoolde productiearbeid, de schoonmaaksector en de voedingsindustrie. Ook heel interessant is het stelsel van de dienstencheques. Dat is ons bijna op maat gesneden.

Eigenlijk is de formule van Instant A heel eenvoudig?

MELIS: De eenvoudigste concepten zijn vaak de beste. We waren er in het begin een beetje bang voor, maar ook voor de particuliere partners is dit een winstgevend project gebleken. Positief is ook dat de overheid ons heel weinig administratieve rompslomp oplegt. Vergelijkbare projecten werden daar in het verleden vaak door versmacht.

Begin december opent Instant A een nieuw kantoor in Genk. Met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de onderhandelingen aan de gang.

H.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content