Eén tegen allen

© Kent Nishimura / Getty Images

Na dertien uur non-stopdebat wordt het zelfs de meest gepassioneerde senator soms te veel. Vermoeid en misnoegd poseert de Democratische senator Bernie Sanders in gedachten verzonken op de trappen van het Capitool.

Memeability – het vermogen om foto’s op internet viraal te laten gaan – is steeds meer een onmisbare politieke vaardigheid. Uitgerekend Bernie Sanders, met zijn tachtig lentes niet bepaald een aanstormend talent, heeft zich die vaardigheid eigen gemaakt. Zo ging hij de wereld rond toen hij stevig ingeduffeld de inauguratie van Joe Biden gadesloeg. Met deze foto lijkt Sanders te zinspelen op een tekenfilmpje uit de jeugdserie Schoolhouse Rock, waarbij een wetsvoorstel op de trappen van het Capitool ligt te wachten om behandeld te worden.

Nadat de Democraten onverhoopt een meerderheid hadden gevonden om Joe Bidens grote klimaatplan goed te keuren, probeerde Sanders de wet naar links te sturen. Zo stelde hij voor om de fossiele industrie zwaarder te belasten en de prijs van geneesmiddelen verder te drukken. Zijn voorstellen werden kamerbreed (één stem voor, negenennegentig stemmen tegen) weggestemd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content