Een stoeipoes te veel

Ook coalitiepartner Lega Nord ergert zich aan seksfeestjes van de premier. - SILVIO BERLUSCONI © BELGA

Begin april staat Silvio Berlusconi terecht voor zijn omgang met een minderjarige prostituee.

In zijn film Città delle Donne toont Federico Fellini hoe een man voor een rechtbank wordt gesleept, die hem zal berechten voor zijn mannelijkheid. Op 15 februari oordeelde een vrouwelijke rechter, Cristina Di Censo, dat eerste minister Silvio Berlusconi moet terechtstaan voor twee aanklachten. Hij zou betaalde seks hebben gehad met een minderjarige prostituee, en hij zou van zijn macht misbruik hebben gemaakt om dat misdrijf onder de mat te vegen. De zaak komt op 6 april in Milaan voor. De drie rechters die over Berlusconi zullen oordelen, zijn toevallig ook drie vrouwen.

Berlusconi ontkent vanzelfsprekend alle beschuldigingen. Maar de verontwaardiging onder Italiaanse vrouwen is groot. Ze kwamen op 13 februari massaal op straat om te protesteren tegen Berlusconi en impliciet ook tegen de ongelijkheid van man en vrouw in Italië. Een studie van het World Economic Forum plaatst het land op het vlak van gelijkheid van man en vrouw op de 74e plaats in de wereld, na Paraguay, Ghana en Kirgizië. Niet meer dan 46 procent van de Italiaanse vrouwen heeft een baan, en dat is een pak minder dan het Europese gemiddelde van 59 procent. De minister die in de regering over de gelijkheid van man en vrouw moet waken, is een voormalig topless model.

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi wordt vervolgd sinds hij in 1994 in de politiek stapte. En ook als hij wordt veroordeeld, hoeft hij nog niet meteen op te stappen: in Italië kan elke beschuldigde twee keer beroep aantekenen. Hij liet op 16 februari dan ook weten dat hij zich geen zorgen maakt. Hij kwam in het verleden ook een paar keer goed weg, omdat zijn advocaten zich meesters toonden in het bespelen van de gerechtelijke procedure. Dat wordt dit keer moeilijk. Prostitutie met een minderjarige is een behoorlijk zwaar misdrijf. Volgens de krant La Repubblica beschikken de aanklagers over een verklaring van het Marokkaanse meisje Karima El Mahroug, ook bekend als Ruby, dat ze de 74-jarige Berlusconi had gewaarschuwd dat ze geen 18 was. Onderzoek van het gebruik van haar mobiele telefoon leert dat ze het huis van Berlusconi regelmatig bezocht en dat ze er 15 nachten heeft doorgebracht.

Wellicht betwisten de advocaten van Berlusconi de inbeschuldigingstelling straks voor het Grondwettelijk Hof. Zijn aanhang liet op 3 februari al weten dat het Openbaar Ministerie de zaak bij een speciale rechtbank aanhangig had moeten maken, die bevoegd is om ministers te berechten. Met de omweg langs het Grondwettelijk Hof koopt Berlusconi de tijd die hij nodig heeft. Of zijn coalitiepartner Lega Nord hem ook bij de volgende verkiezingen blijft steunen, hangt af van de invoering van een wet die de regio’s meer belastinggeld ter beschikking moet stellen. Maar het lijkt erop dat leider Umberto Bossi van Lega Nord twijfelt. Zijn partijkrant publiceerde vorige week een interview met oppositieleider Pierluigi Bersani van de Democratische Partij, die zei dat de Lega Nord haar fiscale federalisme ook van hem kan krijgen.

Veel kiezers van Bossi voelen zich niet lekker bij de beschuldigingen tegen Berlusconi, die met stemmen van hun partij in het parlement aan de macht blijft. Ze staan ook sceptisch tegenover de kreet van Berlusconi dat de magistratuur een coup voorbereidt tegen de uitvoerende macht. Italië is veel gewend. Giulio Andreotti werd vervolgd voor banden met de maffia. Bettino Craxi vluchtte omdat hem een gevangenisstraf boven het hoofd hing voor corruptie. Maar de vertoning die Berlusconi ten beste geeft, slaat werkelijk alles.

© The Economist

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content