Een sfinx in het Witte Huis

Het presidentschap van Donald Trump heeft vele eigenaardigheden, maar weinig mysteries zijn groter dan Melania Trump. De first lady leidt een behoorlijk afgeschermd leven, schijnbaar vrijwel volledig afgesneden van haar echtgenoot. Interviews geeft ze zelden, en de antwoorden die ze geeft vergroten alleen het mysterie. Zelden was de sfinx van Gizeh een gepastere plek voor een persbabbel.

Het bezoek aan het plateau van Gizeh was het slotstuk van een tournee langs Ghana, Malawi, Kenia en Egypte. Haar missie, in haar eigen woorden: tonen dat Amerika om Afrika geeft. Een weinig benijdbare opdracht, al was het maar omdat president Trump het budget van het Amerikaanse Agentschap van Internationale Ontwikkeling met dertig procent heeft verlaagd. De first lady wekte ook verbazing door getooid met een tropenhelm te verschijnen, een kledingstuk dat vooral onaangename koloniale connotaties oproept.

Het is verleidelijk om in de gracieuze first lady een baken van menselijkheid te zien. Het is ook wensdenken: op alle cruciale punten verdedigt Melania Trump de Republikeinse lijn. Zo had Melania niets dan lof voor Brett Kavanaugh, de van verkrachting beschuldigde rechter die afgelopen weekend benoemd werd in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

En toch benadrukte ze ook haar onafhankelijkheid van haar man. ‘Ik heb mijn eigen stem en eigen meningen’, sprak ze. ‘Het is belangrijk dat ik toon hoe ik me voel.’ Op de achtergrond keek de Sfinx als versteend toe.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content