‘Een overweldigende wereld’

Multimediale opera - Woman at Point Zero – LOD Muziektheater © National
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarom koos u deze voorstelling?

Joost Bonte: Women at Point Zero, een muziekstuk dat is geïnspireerd door de gelijknamige roman van de Egyptische schrijfster en feministe Nawal El Saadawi, gaat over vrouwenrechten, uitbuiting en emancipatie. In de zomer gaat het in Aix-en-Provence in première en in het najaar zal het ook in Vlaanderen te zien zijn. Wat me er vooral in aanspreekt, is dat het hele artistieke team bestaat uit vrouwen, van wie de meesten roots in het Midden-Oosten hebben. Als het over vrouwenrechten gaat, zijn het nog al te vaak mannen die het hoge woord voeren.

Heb je als leek iets aan moderne opera??

Bonte: Helemaal niet. Meestal is het in het begin wat bevreemdend en heb je een paar minuten nodig om je helemaal te laten meeslepen, maar dan kom je wel in een ontzettend mooie, overweldigende wereld terecht. In de loop der jaren heb ik al heel veel stukken van LOD Muziektheater gezien en nog nooit ben ik teleurgesteld weer buitengegaan. Wellicht speelt ook de maatschappelijke betrokkenheid van LOD mee: ik hou van sociaal realisme in de kunst.

Joost Bonte is elke maandag als expert te zien in Zorgen voor Mama op Eén.

© National
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content